Ücretli Ders Görevi Alacak Eğitim Personeli İşe Giriş İşlemleri


NEDİR?


Ücretli Ders Görevi Alacak Eğitim Personeli İşe Giriş İşlemleri Nelerdir?  

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanuna göre; ihtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir.

Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir. Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

Yönetmelik hükümlerine göre Ücretli Ders Görevi ise;

Aynı ilde olmak üzere;

a) Resmî okullarda görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday öğretmenler dışındaki öğretmenlere, sadece okullarda Kanunun 8 inci maddesine göre ücretli ders görevi verilebilir.

b) Kurumlarda görev yapan yönetici ve rehber öğretmen dışındaki eğitim personeline, başka kurumlarda da ders saati ücretli olarak görev verilebilir. Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı kurumlarda 40 saati geçemez.  Okul öncesi eğitim kurumlarında ise eğitim personelinin toplam haftalık ders saati sayısı asıl görevli aylık ücretli olarak çalıştığı kurumun dengi resmî örgün veya yaygın eğitim kurumunda eğitim personelinin girebileceği ders saati sayısını geçemez. Sosyal etkinlik merkezlerinde ders ücreti karşılığı görevlendirilen eğitim personelinin çalışma süresi haftalık en çok 40 faaliyet saati olup eğitim personelinin hangi gün ve saatlerde çalışacağı kurum yönetimince belirlenir.

c) Eğitim personeli olarak görev yapma nitelik ve şartlarını taşıyan ve herhangi bir kurumda çalışmayanlara kurumlarda haftada 40 saati, Okul öncesi eğitim kurumlarında ise dengi resmî okul öğretmenlerinin haftada girebileceği ders saati kadar ücretli olarak görev verilebilir. Eğitim personeli olma nitelik ve şartlarını taşıyan ve özel sektörde çalışanlara iş yerlerinin izni ile haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.

Ücretli ders görevi için istenilecek belgelerden;

Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup kurumlarda ek ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup alanı dışında sertifikaya dayalı ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Ücretli Ders Görevi Alacak Eğitim Personeli İşe Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?  

Ücretli Ders Görevi Alacak Eğitim Personeli İşe Giriş İşlemleri Prosedürü

Bu prosedür ücretli ders görevi alacak eğitim personelinin işe alınmasında uygulanır. Prosedür iş başvurusu sonrası ve işe kabul aşamasından sonraki işlemleri göstermekte ve kurum işlemlerini yürüten ilgili personeli, işlemi doğru tamamlamak konusunda yönlendirmektedir.

Prosedür Adımları: 

1. Ücretli ders görevi alacak eğitim personeli için istenilen aşağıdaki belgeleri bir örneği özlük dosyasında saklanmak üzere sizde kalacak şekilde 2 nüsha olarak düzenleyiniz. 

1.1. Ücretli ders görevli olarak çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden;

a) İş sözleşmesi (Kurumuzda yapılacak ve imzalanacaktır),

b) Çalışmakta olduğu resmi kurumca verilecek, girdiği ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi,

c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar başlıklı İkinci Kısmının Altıncı Bölümünde düzenlenen maddelerde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı,

ç) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı başarı belgesi örneği,

e) Sertifikanın aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği istenir.

2. Personelin İş Talep/Başvuru Formunu kendisinin doldurmasını sağlayarak mutlaka imzalatınız.

3. İşe Giriş Özlük Dosyası Kontrol listesi ndeki yer alan diğer evrakı aday personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.

( 4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11. ve 12. adımlarda yer alan işyeri belgeleri Çalışma izni alındıktan sonra da imzalatılarak özlük dosyasına konulabilir.)

4. İşyerince düzenlenmiş işyeri yönetmeliği ni aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

5. İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

6. İşyerince düzenlenmiş iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ni aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

7. İşyerince düzenlenmiş bilgi güvenliği yönetmeliği ni aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

8. İşyerince düzenlenmiş izin yönetmeliği nı aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

9. İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

10.  İşyerince düzenlenmiş harcırah yönetmeliği ni aday personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı aday personele imzalatınız.

12. Yürürlükte bulunan diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımını  aday personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikler ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız. 

15. İş Sözleşmenin imzalanması ve yukarıda adımların tamamlanması ile ref. Çalışma İzninin Alınması prosedürünü tamamlayınız. Nitelik ve şartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde çalışma izni Valilikçe düzenlenir. Valilikten çalışma izni alınmadan personel işe başlatılamaz.

16. Çalışma iznin alınmasını takiben çalışma izni verilen tarihe göre  SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yapınız.

17. Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeleri doldurup ve imzalatınız.

18. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı imzalatınız.

19. İşe girişte aldığınız, imzalattığınız, personele verdiğiniz her türlü evrakın imzalı asıllarını özlük dosyasına mutlaka takınız. Özlük dosyasının bir örneğini kurumun bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmesini sağlayınız.


İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Ücretli ders görevi için istenilecek belgeler

MADDE 41 – (1) Ücretli ders görevli olarak çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden;

a) İş sözleşmesi,

b) Çalışmakta olduğu kurumca verilecek, girdiği ders saati sayısını da gösterir muvafakat belgesi,

c) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı,

ç) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı başarı belgesi örneği,

e) Sertifikanın aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği istenir.

(2) Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup kurumlarda ek ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

(3) Resmî veya özel öğretim kurumunda görevli olup alanı dışında sertifikaya dayalı ders saati ücretli olarak görev almak isteyen eğitim personelinden, birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenmez.

Özlük dosyası

MADDE 45 – (1) Kurumlarda görevli eğitim personelinin özlük dosyası, millî eğitim müdürlüklerince tutulur. Görevinden ayrılarak başka bir kurumda görev alan eğitim personelinin özlük dosyası, önceki görev yaptığı millî eğitim müdürlüğünden bir ay içerisinde istenir.