Telafi Edici Çalışma Muvafakatnamesi
Telafi Edici Çalışmaya Dair Muvafakatname Nasıl Alınır?
Telafi edici çalışma muvafakatnamesinin, eğer o işyerinde zaman işin düzenlenmesi yetkisi kapsamında telafi edici çalışma uygulaması yaptırılıyor ise işe başlarken ve her yılın başında mutlaka alınması gereklidir. Hatta önerimiz, işyerinde prensip olarak telafi edici çalışma yaptırılmasa dahi, her ihtimale karşı bu belgenin işe girişte ve her yılın başında imzalatılmasının faydalı olacağı yönündedir.
Telafi edici çalışma muvafakatnamesi olmayan bir çalışanın telafi edici çalışma yapma zorunluluğu yoktur.
Mevzuat
2- İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği
Telafi çalışması
Madde 64 - Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.
2- İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği :
Telafi Çalışması
Madde 7- Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine 4857 sayılı İş Kanunu, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile öngörülen yasal izinleri dışında izin verilmesi hallerinde, işçinin çalışmadığı bu sürelerin telafisi için işçiye yaptırılacak çalışma, telafi çalışmasıdır.
Telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır.
Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.