Sözlü Uyarı Prosedürü


NEDİR?

Sözlü Uyarı Nedir?

İşveren, işyeri kurallarını hatırlatmak, işçiyi hatalı ve düzeni bozan davranışlardan  vazgeçirmek veya performansı ile ilgili kişisel özelliklerinin yetersiz bulunduğu ve iyileştirilmesi konusunda uyarmak gibi sebeplerle ikaz  etmek durumunda kalabilir. 

İşyerinde gerçekleşen bazı tatsız olaylar, işçinin görevini yerine getirmemesi, disiplinsiz ve sorumsuz tutum ve davranışları, devamsızlığı, hatta işvereni haklı fesih yapmaya kadar götüren süreçler de dâhil olmak üzere, zaman zaman da işin ciddiyetinin derecesini gösterecek uyarılara ihtiyaç duyulmaktadır. 

Sözlü veya yazılı olarak personelin ikaz edilmesinin disiplin uygulamaları açısından önemi yüksektir. Ancak bazı işyerlerinde sözlü/yazılı uyarı ve ihtarların derecesi birbirinden farklı tutulmak istenmekte bu şekilde çalışana aslında bir şans daha verilmekte ve çalışan kademeli disiplin uygulamalarına tabi tutulmaktadır.  

Sözlü uyarı en alt seviyedeki uyarma fonksiyonu olarak görülür.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

Sözlü Uyarı Nasıl Yapılır?

Sözlü uyarı gereklidir, hatanın öğrenilmesi ve görüldüğünün karşı tarafa bildirilmesi bakımından bir araçtır. Ancak, aynı konuda sürekli sözlü uyarı verilmesi(örneğin ikiden fazla) yerine üçüncü defa için yazılı uyarı  verilmesi çalışanın hata ile ilgili ya da doğru olanla ilgili bilinç ve algılamasının artmasına değişmesine neden olacaktır. Bu nedenle gerek iyi niyet göstergesi olarak, gerek çalışanı koruma borcunun bir gereği olarak, gerek ise işyeri ve iş disiplini ve verimini dikkate alarak uyarılardan faydalanmak  gerekli ve faydalıdır.

Şu kadar ki hata bildiriminde ve disiplinde ilk adım, iş performansı  ve verimin önemli bir parçası olan uyarı sistemi hakkında ilk amirler gerektiği gibi eğitilmeli ve ilgilendirilmelidir.

Çalışana sözlü  uyarı verilmesi gereken hallerde aşağıdaki  prosedür personel işleri ile görevli birim tarafından uygulanır.

1.         Çalışan hakkında ilgili birim tarafından (disiplin kurulu veya işyerinde bu işle görevli birim) sözlü uyarı verilmesi  gereğinin personel işleri ile görevli birime iletilmesi ile prosedür başlar. (Ancak çoğu kez  bu adım  gereksiz karşılanacağı için ilk amirince sözlü uyarı verilmektedir.)

2.        Sözlü uyarı personel işleri ile görevli birim tarafından çalışana bir veya iki tanık huzurunda yapılır ve uyarının yapıldığı bir tutanak altına alınarak çalışan ve tanıkların tutanağı imzalaması sağlanır.  ( Ref. Tutanak Düzenleme Prosedürü, sözlü uyarı tutanakları  örnekler)

Tutanak imzalanmaması mümkün olmakla birlikte ileride bu yazılı uyarının işveren lehine kullanılabilmesi ve hukuki sonuç doğurabilmesi bakımından tutanak altına almak faydalı olacaktır.

3.         Sözlü uyarının yapıldığına dair tutanak özlük dosyasına konulur.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışana Düşük Performans Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı

E-STORE

Çalışana Düşük Performans Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışana Sözlü Uyarı Tespit Tutanağı

E-STORE

Çalışana Sözlü Uyarı Tespit Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Hastalık Sürecini Uzatacak Davranışlarda Bulunma Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı

E-STORE

Hastalık Sürecini Uzatacak Davranışlarda Bulunma Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına Uymama Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına Uymama Nedeni İle Sözlü Uyarı Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE