Sır Saklama ve Rekabet Etmeme Bildirimi


NASIL YAPILIR?


Sır Saklama ve Rekabet Etmeme Bildirimi Nasıl Alınır? 

Bu prosedürü işten ayrılan, sır saklama ve rekabet etmeme yükümlülüğü olan eski çalışanı uyarmak amacıyla kullanırız. Zira çalışan kötüniyetli veya iyiniyetli olarak, bilmeyerek de olsa işyeri sırlarınızı açıklayabilir, bilinçli bir şekilde kendi işinde veya başka bir işverenle işbirliği içinde haksız rekabete hazırlanıyor olabilir. Bu durumda iş süresi içinde sözleşme imzalatmış iseniz maddi talepleriniz olabileceği gibi çalışan rızanız dışında sırlarınızı açıklar veya kullanır ve haksız rekabet eder ise, hem zararınızı karşılaması gerekir hem de suç da işlemiş olur. Bu durumu kendisine hatırlatmak, caydırıcı olacaktır. 

1. İşten ayrılan personelin şirket sırlarınıza vakıf olup olmadığını, bu konuda aranızda bir sözleşme olup olmadığını, işten ayrılması nedeniyle  işletme sırlarınızın açıklanmasıyla ilgili bir risk doğup doğmadığını tespit edin. 

2. Eğer eski çalışan şirket sırlarına vakıf ise, haksız rekabet edebilir bir durumda ise, bu konuyu yasaklayan sözleşmeniz var ise de yok ise de bu durumla ilgili yasaklama ihtarını hazırlayın.   (Ref: Sır Saklama ve Rekabet Etmeme Bildirimi) 

Eğer yeni işe başlamış ise yeni işverenin kimliğini, tebligata elverişli olan bilgilerini tespit edin. Bu işverenin haksız rekabet ve işyeri sırlarınız bakımından bir risk oluşturup oluşturmadığına karar verin. Eğer risk var ise yeni işverene de ihtar göndermelisiniz. 

3. Usulüne uygun olarak hazırladığınız bildirimi (Sır Saklama ve Rekabet Etmeme Bildirimi) çalışana tebliğ edin. (Ref. Noter Yoluyla Tebligat prosedürü)

Aynı bildirimi yeni işverene de yapmak istiyorsanız usulünce hazırlanmış olan bildirimi yeni işverene de bilgi ve/veya ihtar mahiyetinde ve işçinin sorumlu olduğu tutardan kendisinin de sorumlu olduğunu noter yoluyla tebliğ edin. (Ref. Noter Yoluyla Tebligat Prosedürüyeni işverene yapılacak bildirimler)

4. Tebligatın akibetini kontrol edin. Tebliğin mutlaka geçerli bir şekilde yapılmasını sağlayın.

5. Eğer sırlarınızın açıklandığını ve haksız rekabet durumunu tespit ederseniz dava açmak ve haksız rekabet suçu bakımından şikayette bulunmakla ilgili üzere hukukçunuza başvurunuz. 






Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 

2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 


1- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu : 

Rekabet Yasağı 

Koşulları 

Madde 444- Fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olarak üstlenebilir.

Rekabet yasağı kaydı, ancak hizmet ilişkisi işçiye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması, işverenin önemli bir zararına sebep olacak nitelikteyse geçerlidir.

Sınırlandırılması 

Madde 445- Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Hâkim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilir.

Aykırı Davranışların Sonuçları 

Madde 446- Rekabet yasağına aykırı davranan işçi, bunun sonucu olarak işverenin uğradığı bütün zararları gidermekle yükümlüdür.

Yasağa aykırı davranış bir ceza koşuluna bağlanmışsa ve sözleşmede aksine bir hüküm de yoksa, işçi öngörülen miktarı ödeyerek rekabet yasağına ilişkin borcundan kurtulabilir; ancak, işçi bu miktarı aşan zararı gidermek zorundadır.

İşveren, ceza koşulu ve doğabilecek ek zararlarının ödenmesi dışında, sözleşmede yazılı olarak açıkça saklı tutması koşuluyla, kendisinin ihlal veya tehdit edilen menfaatlerinin önemi ile işçinin davranışı haklı gösteriyorsa, yasağa aykırı davranışa son verilmesini de isteyebilir.

Sona Erme 

Madde 447- Rekabet yasağı, işverenin bu yasağın sürdürülmesinde gerçek bir yararının olmadığı belirlenmişse sona erer.

Sözleşme, haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından veya işverene yüklenebilen bir nedenle işçi tarafından feshedilirse, rekabet yasağı sona erer.

2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu :

Ticarî sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması

Madde 239- (1) Sıfat veya görevi, meslek veya sanatı gereği vakıf olduğu ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilere veren veya ifşa eden kişi, şikayet üzerine, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu bilgi veya belgelerin, hukuka aykırı yolla elde eden kişiler tarafından yetkisiz kişilere verilmesi veya ifşa edilmesi halinde de bu fıkraya göre cezaya hükmolunur.

(2) Birinci fıkra hükümleri, fenni keşif ve buluşları veya sınai uygulamaya ilişkin bilgiler hakkında da uygulanır.

(3) Bu sırlar, Türkiye'de oturmayan bir yabancıya veya onun memurlarına açıklandığı takdirde, faile verilecek ceza üçte biri oranında artırılır. Bu halde şikayet koşulu aranmaz.

(4) Cebir veya tehdit kullanarak bir kimseyi bu madde kapsamına giren bilgi veya belgeleri açıklamaya mecbur kılan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Eski Çalışanın Rekabet Yasağı ile Sır Saklama Yükümlülüğünün Hukuki ve Cezai Sorumluluk Olarak Döneceğinin Yeni İşverene Hatırlatılması Noter Bildirimi

E-STORE

Eski Çalışanın Rekabet Yasağı ile Sır Saklama Yükümlülüğünün Hukuki ve Cezai Sorumluluk Olarak Döneceğinin Yeni İşverene Hatırlatılması Noter Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşten Ayrılan Çalışana Rekabet Yasağı ile Sır Saklama Yükümlülüğünün Hatırlatılması Noter Bildirimi

E-STORE

İşten Ayrılan Çalışana Rekabet Yasağı ile Sır Saklama Yükümlülüğünün Hatırlatılması Noter Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE