Genel Disiplin Prosedürü


NEDİR?


Disiplin Prosedürü Nedir?

Özel Öğretim Kurumları Kanunun Özlük Hakları ve Sorumluluk başlığını taşıyan 9. Maddesinde disiplin işlemlerine ilişkin yetkili kanun belirtilmiş bulunmaktadır. 

Bu maddeye göre; Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere;

Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi iken, Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine tabi olmaktadırlar.

Bu Kanunlar gereğince memur konumunda olan eğitim personeli bakımından işledikleri suçların mahiyetine ve derecesine göre aşağıdaki cezalar verilir

1) İhtar

2) Tevbih

3) Ders ücretlerinin kesilmesi

4) Maaş kesilmesi

5) Kıdem indirilmesi

6) Derece indirilmesi

7) İstifa etmiş sayılmak

8) Vekalet emrine alınmak

9) Meslekten çıkarılmak

10) Devlet memurluğundan çıkarılmak.

Elbette Özel Öğretim Kurumları Kanununa bağlı olarak çalışan eğitim personelinin disiplin cezalarında, en ağır sonuç doğuran sözleşmenin feshi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu gereğince eğitim personeli belirli süreli iş akdi ile çalıştığından, disiplin işlemlerini yürütürken davranışa bağlı olarak ve geçerli nedenli fesih sebebi ile iş akdini feshedemeyeceğinizi hatırlamalısınız. Bu nedenle de bazı davranışlara ihtar, ücret kesme veya sadece uyarı gibi cezalar verebileceğinizi,  eğer feshe yönelik bir amaç var ise soruşturmanın, tutanakların haklı nedenle fesih koşullarının sağlayıp sağlamadığını açıkça ortaya koymaya yönelik işlemler şeklinde yürütülmesini öneriyoruz.


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Genel Disiplin Prosedürü Nasıl Yürütülür?

Prosedür Adımları

Bu prosedürde Özel Öğretim Kurumunda görevli Eğitim Personelinin genel disiplin prosedürü anlatılmaktadır. Kurumda çalışan diğer personel bakımından ise İşveren Rehberi Disiplin İşlemleri Prosedürleri başlığı altında bulunan disiplin işlemleri prosedürlerini kullanabilirsiniz.

Uygulama Adımları:

1. İlk olarak, iş sözleşmesi, işyeri yönetmelikleri, talimatları, görev talimatları, işyeri teamül ve uygulamalarına, iyiniyet kurallarına aykırı bir davranış veya yasaların açıkça yasakladığı bir olay, hal ve tutumun varlığının mutlaka yazılı olarak tutanak altına alınarak tespit edilmesi gerekmektedir.

2. Disiplin prosedürü her bir eğitim personeli için Anayasa'nın 10. maddesi ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesi gereği aynı eylemi gerçekleştirenlere eşit olarak uygulanmalı, haksızlık, kayırma, koruma, göz yumma veya aşırı tepki gösterme meydana geldiği gibi düşüncelere yol açılmamalıdır.

Disiplin Kurulu var ise tespit edilen olayın bir disiplin prosedürü gerektirip gerektirmediğinin ön değerlendirmesini yapmak üzere bir veya iki üyesine ayrıca yetki verilmelidir.

3. Olay, durum, hal; disiplin prosedürü başladıktan sonra da, son derece adil, tarafsız ve eşitlikçi olarak yürütülmeli, yeterli sayıda ifade alındıktan sonra (Ref. İfade alma prosedürüsavunma aşamasına geçilmelidir. Olay aydınlanmadan savunma alınmamalıdır. Eğer olayı aydınlatacak fazla bir bilgi, görgü yok ise bu durumda doğrudan savunma alınmasına geçilebilir.

4. Savunma verilmemesi halinde bu durum doğrudan olumsuz olarak değerlendirilmemelidir, konuyla ilgili ifadeler ve ilgili çalışanın savunma isteninceye kadarki ve savunma sırasındaki tepkisi, diyalogları bir bütün olarak dikkate alınmalıdır. (ref. Savunmadan İmtina Prosedürü)

5. Olayın tespiti, tanık anlatımları ve savunma ve değerlendirme işlemleri tamamlanmadan yaptırım aşamasına geçilmemelidir.

6. Toplanan bilgiler ve deliller çerçevesinde, sözleşme, yönetmelik, işyeri kural ve teamülleri, yasal düzenlemeler ve en önemlisi eşitlik, tarafsızlık ve adil olma gereklerine uygun bir yaptırım seçilmeye çalışılmalıdır. Ancak her olayın yaptırıma bağlanması zorunluluğu bulunmamaktadır. Tespit edilen olayın disiplin yaptırımı gerektirip gerektirmediği doğru bir şekilde tespit edilmelidir.

7. Yaptırım kararı disiplin kurulunda verilmiş ise mutlaka yazılı olmalı ve eğitim personeline yaptırım bildirimi ayrıca tebliğ edilmelidir. Disiplin kurulu yoksa, çalışana yapılan bildirimde olay tam olarak özetlenmeli, neden yaptırım verildiğinin gerekçesi bildirimde yer almalı, yaptırım açıkça belirtilmelidir.


İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

2. 1702 Sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun



1. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

Özlük hakları ve sorumluluklar 

MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. 

(Mülga ikinci fıkra: 1/3/2014-6528/14 md.) 

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. 

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; 

a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu, 

b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 

hükümlerine tâbidir. 

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4 'ü ile 1/2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir. 

1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir. 

Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.

2. 1702 Sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun

Cezalar ve suçlar 

Madde 19 – (DeğiĢik: 25/7/1931 - 1880/4 md.) 

Müdür, başmuallim ve muallimlere ve ilk tedrisat müfettişlerine işledikleri suçların mahiyetine ve derecesine göre aşağıdaki cezalar verilir: 

1) İhtar 

2) Tevbih 

3) Ders ücretlerinin kesilmesi 

4) Maaş kesilmesi 

5) Kıdem indirilmesi 

6) Derece indirilmesi 

7) İstifa etmiş sayılmak 

8) Vekalet emrine alınmak 

9) Meslekten çıkarılmak 

10) Devlet memurluğundan çıkarılmak. 

Madde 20 – İhtar ve tevbih cezaları şu hareketlere karşı verilir 

1 - Talimatname ve emirler mucibince yapılması lazım olan vazifelerin ifasında kusur etmek (bu halin neticesinde bir şahıs veya müessese zarar görürse zararın mahiyet ve derecesine göre daha ağır ceza verilebilir); 

2 - Mektep dahil ve haricinde muallimlik vakarına uymayacak hareketlerde bulunmak; 

3 - Arkadaşlarına ve talebesine karşı kaba muamelede bulunmak ve kaba lisan kullanmak; 

4 - Amirlerine karşı hürmetsiz tavır göstermek; 

5 - Talebenin vazifelerini tashih etmemek; 

6 - Yoklama ve imtihan evrakını idareye vaktinde teslim etmemek; 

7 - Vazifeye geç gelmek veya vazifeden erken çıkmak. 

Yukarki hallerin ilk defasında ihtar. Tekrarında tevbih cezası verilir. 

Madde 21 – Ders ücretlerinin kesilmesi cezası şu hallerde verilir. 

1 - Kabule şayan mazereti olmadan derse girmemek veyahut girdiği halde dersten başka bir şeyle meşgul olmak; 

2- İnzibat ve muallimler meclisi ve mubayaat komisyonu içtimalarına mazeretsiz olarak devam etmemek (bu son halin ilkinde ihtar, ikinci defasında ücret kesilmek cezası verilir); 

3 - Bir ay zarfında iki defadan ziyade derse geç gelmek; 

Derse gelmeyen veya dershanede dersten başka bir işle meşgul olan muallimin maaşından kesilecek miktarı tayin için dört hafta bir ay itibar olunarak muallimin maaş yekünu bir ay zarfında girmeğe mecbur olduğu ders adedine taksim olunur ve boş geçen her ders saati için muallimin maaşından bu miktarı ilk alacağı aylığından kesilir. 

Uhdesinde fazla ders olan muallimİn fazla aldığı ücret; asıl maaşına zammedilerek ders ücreti bu yeküna göre hesap olunur. 

Mazeret sebebile derse girmeyen muallimin mazeretini en çok üç gün zarfında ihbar ve bir hafta içinde de ispat etmesi lazımdır. Yoksa ceza tatbik olunur. 

Madde 22 – Maaş kesilmesi cezası şu hallerde verilir. 

1 - Arkadaşlarına ve iş için gelenlere fena muamele etmek; 

2 - Mektebin binasının ve eşyanın muhafazasına ihtimam etmemek; 

3 - Talimatname ile uhdesine verilen işleri kasten yapmamak; 

4 - Talebeyi dövmek; 

5 - Aynı suçtan dolayı iki defa tevbih aldığı halde o fiili tekrar etmek; 

6 - Arkadaşlarını ve maiyetini başkası yanında tahkir etmek; 

7 - Gizlenmesi ve belli edilmemesi kabil olmayacak derecede sarhoş olarak gezmek. 

Maaş, fiilin derecesine göre bir günlükten on beş günlüğe kadar kesilir.Daha ziyade kesilmez. 

Madde 23 – Kıdem indirilmesi cezası şu hallerde verilir. 

1 - İmtihanlarda not takdirinde bitaraflıktan ayrılmak; 

2 - Amirine karşı harekette bulunmak. 

Madde 24 – Derece indirilmesi cezası şu hallerde tatbik olunur. 

1 - Sarhoş olarak mektebe gelmek. 

2 - Kumar oynamayı itiyat etmek veya umumi yerlerde kumar mahiyetinde oyunlarla vakit geçirmek. 

3 - Bir tarafı korumak veya mağdur etmek kastile memur olduğu tahkikatı esaslı bir surette yapmamak. 

Madde 25 – Bir orta tedrisat mualliminin, orta derecede mekteplerde ders vermekten aciz olduğu iki talim sicilli ile sabit olduğu takdirde muallim ilk mektep muallimliğine nakledilir. 

Madde 26 – İstifa etmiş sayılmak 

1 - Yeni tayin edildiği vazifeye, mazeretsiz olarak on beş gün zarfında başlamayan. 

2 - Ders senesi başında vazifesine mazereti olmadan vaktinde gelmeyen; 

3 - Ders senesi içinde mazereti olmadan bir hafta fasılasız mektebe gelmeyen, 

4 - Bir sene zarfında dört defa ders ücreti kesilme cezasına uğrayan müdür, başmuallim ve muallim veya ilk tedrisat müfettişi istifa etmiş sayılır. 

Madde 27 – Meslekten çıkarılmak aşağıdaki hallerde tatbik olunur. 

1 - Gerek talebeye karşı ve gerek hariçte muallimlik sıfatile telif edilmeyen iffetsizliği sabit olan, 

2 - Talebeyi Vekaletin ve mektebin amirleri ve muallim ve memurları aleyhine itaatsızlığa teşvik eden, 

3 - Müdür başmuallim ve muallimlerle ilk tedrisat müfettişlerinden talebesine kopya verenler, 

Madde 28 – (DeğiĢik: 25/7/1931 - 1880/5 md.) 

Devlet memurluğundan ihraç ve vekalet emrine alınmak cezaları Memurin Kanununun ahkamına tabidir. 

Madde 29 – İlk mektepe muallimlik etmekte aczi üç teftiş raporile sabit olan ilk mektep mualimi tekaüde sevkedilir.Kezalik bir mektep ve sınıfta inzibatı muhafaza edemediği için iki defa başka mektebe tahvil edilen orta tedrisat muallimi en son nakledildiği mektepte de idaresizliği ve aczi tahakkuk ettiği takdirde tekaüde sevkolunur.

Madde 30 – Bir terfi müddeti zarfında iki defa ihtardan gayri bir cezayı mucip fiili yapmış olanlara İnzibat Komisyonu ikinci fiili için bir derece ağır ceza verebilir. 

Madde 31 – Arkadaşlarına, iftirada bulunan müdür, muallim, başmuallimlerle ilk tedrisat müfettişleri,iftiraları hangi nevi cezayı icap ettirecek suç ise o suçun cezasından bir derece ağırı ile cezalandırırlar. 

Madde 32 – Bu kanunda tasrih edilmeyen ahval Memurun Kanunu ahkamına tabidir.