Özel İstihdam Bürosuna Yapılacak Bildirimler
Özel İstihdam Bürosu Bildirimleri Nasıl Yapılır?
Özel istihdam bürosu da işveren gibi bir tacir olduğu için, özel istihdam bürosuna yapılan bildirimler, ayrıca önem taşımaktadır.
İki tacir işveren arasındaki hizmet alınan işçiyi çalıştıran geçici işveren açısından bildirim prosedürü şöyledir.
Prosedür Adımları :
1. Bildirimin konusu ve içeriğine uygun metni yazdığınızdan emin olunuz. Örneğin, özel istihdam bürosundan ücretin ödendiğinin belgelenmesini talep ediyorsanız bu konuyu açıkça bildirimde belirtmiş olmalısınız.
2. Bildirimde geri dönüş veya bir işlemin yapılması, bir evrakın gönderilmesi için süre veriyorsanız bu süreyi mutlaka belirtiniz. Hatta sürenin sonunda talebinizin yerine getirilmemiş olmasının sonucunu da bildirimde belirtiniz.
3. Bildirimin ulaşma şekli konusunda özel istihdam bürosu ile aranızdaki sözleşmenin tebligat ve bildirimler ile ilgili bölümüne riayet ediniz. O bölümde mail tebligatı-bildirimi geçerli olarak kabul edilmemiş ise bildirimi Türk Ticaret Kanunu gereğince noter yoluyla yapınız. Mail geçerli bir bildirim olarak kabul edilmiş ise de ileride bu konuda ispatlama konusunda yine de problemler çıkabileceğini, ancak en azından tanık ile desteklenebilecek bir delil başlangıcı olduğunu bilerek hareket ediniz.
4. Bildirimi ve tebliğ evrakını (konu bir çalışanla ilgili ise) ilgili çalışanın veya özel istihdam bürosunun genel dosyasına kaldırınız.
5. Bildirimin karşı tarafa ulaştığını bilmenin en emin yolu karşı tarafın konuya cevap vermesi ve talebiniz ile ilgili bir reaksiyon vermesidir. Eğer karşı taraftan bir reaksiyon almadınız ise en az bir hatırlatma e-maili daha yollayınız. Noter ile yaptınız tebligatlarda evrakın karşı tarafa tebliğ edildiğini PTT üzerinden kontrol ediniz.
6. Bildirimin yapıldığından/karşı tarafa ulaştığından emin olmanıza rağmen hala bir cevap, reaksiyon gelmemiş ise makul bir süre sonra (3-5 gün) konuyla ilgili sonraki adımla ilgili görüş almak üzere hukukçunuza danışınız.