Milli Eğitim Bakanlığı Bildirimleri
Özel Öğretim Kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığı Bildirimleri Nelerdir?
Kurum ile ilgili iş ve işlemler Valilik ve Bakanlıkça yürütülür.
Yine resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için hazırlanan yönetmelikler Bakanlığın onayına tabidir.
Yabancı uyruklu eğitim personeline çalışma izni alınabilmesi için Bakanlıkça ön izin belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun Kurum Açma İzni başlığını taşıyan 3. Maddesinde
Bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunludur. İzin başvuruları ilgili millî eğitim müdürlüğüne yapılır.
Her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Bakanlığın izin ve denetimine tabidir. Bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu Kanunda öngörülen kurallara uymakla yükümlüdür.
9. Maddesinde,
1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir.
Hükmü gereğince iş ilişkisinin başlangıcından itibaren Özel Öğretim Kurumu ile bağlı oldukları valilik ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yasadan kaynaklanan bildirimlerin yapılması zorunludur.
Kurum ile ilgili iş ve işlemler Valilik ve Bakanlıkça yürütülür.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 6. Maddesinde ise Bakanlıkça ve Valilikçe yapılacak işlemler düzenlenmiş bulunmaktadır.
Özel Öğretim Kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığı Bildirimleri Nasıl Yapılır?
Özel Öğretim Kurumunca Kanun ve uygulama Yönetmeliğinde belirtilen ilgili işlemler nedeni ile resmî kurumlara başvuru, bildirim ve izin zorunluluğu getirilmiş bulunmaktadır. Kurumca Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak olan bildirimler Kanun’da belirtilmiş olup, bu prosedürde genel bildirim yapma uygulama adımları anlatılmaktadır.
Kanun ve Yönetmelikte yer alan Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılması gereken bildirimler;
Kurum açma izni Bakanlığa ait olan Eğitim Kurumları (okul) için kurum açma izni alınması ve işlemleri,
Milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okullarının açılışı izni ve işlemleri,
Kurumun yönetmelikleriyle öğretim programının onama işlemi,
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı başvuru ve işlemleri, (Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilir.)
Uygulama Adımları:
1- Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak olan başvuru veya bildirim gereken durumun meydana geldiğini tespit ediniz. Bildirimler mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan MEBBİS Bilişim Sistemleri uygulaması üzerinden yapılması zorunlu olan başvuru ve bildirimler bu sistem üzerinden yapılmalı ve takip edilmelidir.
2- Bildirimin konusu ve içeriğine uygun metni yazdığınızdan ve Bakanlıkça istenilen evrakları tam olarak hazırladığınızdan emin olunuz. Varsa mutlaka form evrak kullanmalısınız. Örneğin, dengi resmi kurumların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için Bakanlıkça alınacak olan izin için üç nüsha kurum yönetmeliği taslağı ve CD’sini izin başvurusu sırasında Bakanlık'a sunmuş olmalısınız.
3- Bildirim yapılan konu eğer Valiliğin iznine bağlı bir konu ise mutlaka Valiliğin iznini takip ediniz.
4- Bakanlığın cevap vermesi gereken bir bildirim ise Bakanlığın cevap verip vermediğini takip ediniz.
Mevzuat
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
Bakanlıkça ve valilikçe yapılacak işlemler
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Yapılan müracaatın; bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) , sosyal etkinlik merkezlerinde ise bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen şartlara, kurum açılacak binanın ve bölümlerinin kurumun türüne ve gruplarına göre Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını incelemek üzere il millî eğitim müdürlüğünce en az (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) iki maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel görevlendirilir.
(2)(Değişik:RG-8/8/2015-29439) (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) İl millî eğitim müdürlüğünce maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personelin görevlendirme onay tarihinden itibaren en geç on beş iş günü içinde düzenlenen inceleme raporunda ve valilikçe kurumun açılmasında bir sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, dosya beş iş günü içinde Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi uygun görülen okullar (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) ve sosyal etkinlik merkezleri dışındaki kurumlara valilikçe beş iş günü içinde kurum açma izni (EK-2) düzenlenir. Valilikçe kurum açma izni düzenlenen kurumlara Bakanlıkça on beş iş günü içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2/A) düzenlenir.
(3) (Değişik:RG-8/8/2015-29439) Bakanlıkça (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) uygun görülen okullara on beş iş günü içinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-3) ve (EK-3/A) (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) , sosyal etkinlik merkezlerine (EK-2/B)düzenlenir.
(4) Sürelerin hesaplanmasında evrak giriş tarihleri esas alınır.
(5) Kurum bilgilerinde değişiklik olması durumunda (Mülga ibare:RG-8/8/2015-29439) (…) kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yeniden düzenlenir.
(6) Valiliklerce, denizcilik veya havacılık gibi kurslara verilen kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının (Değişik ibare:RG-5/7/2014-29051) birer örneği ilgili kurum ve kuruluşlara, motorlu taşıt sürücü kurslarına verilen kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bir örneği ise il emniyet müdürlüğüne gönderilir.
(7) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Okulların grupları, Genel Müdürlükçe belirlenen bina standartlarına göre (Değişik ibare:RG-23/7/2015-29423) Üç yıllık geçici süre için belirlenerek kurum açma izninde (EK-3/A) belirtilir. (Değişik ibare:RG-23/7/2015-29423) Üç yıllık süre içinde Genel Müdürlükçe belirlenen ve internet sayfasında yayınlanan Özel Okullar Değerlendirme Yönergesine göre Genel Müdürlükçe veya (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) il millî eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü yahut uygun görülen başka personel tarafındanyapılan denetim sonucunda düzenlenecek rapor doğrultusunda valiliğin uygun görüşü de dikkate alınarak hazırlanan sertifikaya göre okulun grubu belirlenerek kurum açma izni (EK-3/B) yeniden düzenlenir.
(8) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim öğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini sürdürecek olan okulların 1/9/2015 tarihine kadar kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almış olmaları gerekir.
(9) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Dönüşüm programına alınan kurumlardan (Değişik ibare:RG-8/8/2015-29439) dönüştüğü kurum için düzenlenen kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir.
(10) (Ek:RG-12/4/2016-29682) Kurum açacak veya devir alacak kurucu, kurucu tüzel kişilik ise şirket ortakları veyahut kurucu temsilcisi hakkında; kurum açma veya devir alma başvurusunu yapmadan önce 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanması Hakkında Kanun ve/veya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.
(11) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezi açılmak üzere düzenlenen ve onaylanan işbirliği protokolü tarihinden itibaren üç ay içerisinde 5 inci maddeye göre kurum açma başvurusunda bulunulmaması hâlinde işbirliği protokolü iptal edilmiş sayılır.