İşyeri Kapanış Bildirimi


NASIL YAPILIR?


İşyeri Kapanış Bildirimi Nasıl Yapılır?

5510 Sayılı Kanunun 86.maddesinin ilk paragrafına göre 15 gün içinde dilekçe ile 'şu tarihten itibaren işçi çalıştırmayacağız' diyen bir dilekçe ile Kurum'a yazılı bildirimde bulunmak yeterlidir.(Ref. İşyeri Kapanış Bildirim Dilekçesi) .

Kurum da 2(iki) yıl içinde bir bildirge vermemiş, herhangi bir işlem yapmamış işyeri kayıtlarını re'sen kapatabilmektedir.

Ancak belirttiğimiz gibi kapanış hakkında bilgi verilmemiş bir işveren bakımından periodik bildirimlerin verilmediği gerekçesi ile yapılabilecek bir idari para cezası uygulaması ile karşılaşmamak bakımından da bu bildirimin vaktinde yapılması en azından işçi çalıştırmayı bıraktığınız günden itibaren 15 gün içinde veya en kısa sürede bildirmekte fayda vardır.

Bildirim bir dilekçe ile yapılır. 

Bu bildirim yapılmadığında yani bu dilekçe verilmediğinde bir idari para cezası uygulaması bulunmamaktadır, 102.madde kapsamında bu yönde bir fiil ve bir ceza düzenlenmemiştir. 

Ancak, karışıklıkları engellemek ve zamanaşımı süreleri içinde işi bıraktığınız tarihten sonra işçi çalıştırıp çalıştırmadığınız hususunda (örneğin bir hizmet tespit davası sırasında) çıkan bir ihtilafta ispat yükü işveren olarak üzerinizde olacağı için bu bildirimi bir dilekçe vermeniz yeterli olacaktır. Veya periodik bildirimlerin verilmediği gerekçesi ile yapılabilecek bir idari para cezası uygulaması ile karşılaşmamak bakımından da bu bildirimin vaktinde yapılması en azından işçi çalıştırmayı bıraktığınız günden itibaren 15 gün içinde veya en kısa sürede bildirmekte fayda vardır.


Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu :

Prim belgeleri ve işyeri kayıtları

Madde 86 - 
(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)
Bu Kanunun 4 üncü ve 5 inci maddesine tabi sigortalılar ile sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar için işverenlerce Kuruma verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, verilme süresi ve diğer hususlar Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

İşveren, işyeri sahipleri; işyeri defter, kayıt ve belgelerini ilgili olduğu yılı takip eden yıl başından başlamak üzere on yıl süreyle, kamu idareleri otuz yıl süreyle, tasfiye ve iflâs idaresi memurları ise görevleri süresince, saklamak ve Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde onbeş gün içinde ibraz etmek zorundadır.

İşverenin, sigortalıyı, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 7 nci maddesine göre başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi halinde, sigortalıyı devir alan, geçici iş ilişkisi süresine ilişkin birinci fıkrada belirtilen belgelerin aynı süre içinde işverene ait işyerinden Kuruma verilmesinden, işveren ile birlikte müteselsilen sorumludur.

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)
Ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların, otuz günden az çalıştıklarını ispatlayan belgeler, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmesi gereken süre içinde verilir. Belgelerin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, verilme süresi, verilme yöntemi, belgeleri verecek işyerleri, belgelerin verileceği kurum ile diğer hususlar Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin (EKLENMİŞ İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmesi gereken süre içinde (MÜLGA İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)  verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin (MÜLGA İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)  geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi (EKLENMİŞ İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

(MÜLGA FIKRA RGT: 25.02.2011 RG NO: 27857 MÜKERRER KANUN NO: 6111/40)

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/50)
Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca, fiilen yapılan denetimler sonucunda veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı anlaşılan sigortalılara ait olup, bu Kanun uyarınca Kuruma verilmesi gereken belgelerin yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek işverene tebliğ edilir. İşveren, bu maddeye göre tebliğ edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir. İtiraz, takibi durdurur. İtirazın reddi halinde, işveren kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Yetkili mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. Mahkemenin Kurum lehine karar vermesi halinde, 88 inci ve 89 uncu maddelerin prim borcuna ilişkin hükümleri uygulanır.

(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/50)
Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca işyerinde fiilen yapılan tespitlerden ve kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden kayıt ve belgelere dayanmaksızın çalıştığı belirlendiği halde, hizmetlerinin veya prime esas kazançlarının Kuruma bildirilmediği anlaşılan veya eksik bildirildiği tespit edilen sigortalıların geriye yönelik hizmetlerinin veya prime esas kazançlarının, en fazla tespitin yapıldığı tarihten geriye yönelik bir yıllık süreye ilişkin kısmı dikkate alınır.

Aylık prim ve hizmet belgesi (EKLENMİŞ İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla işte, bu Kanunda yazılı şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin (EKLENMİŞ İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin işveren tarafından verilmediği veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde (EKLENMİŞ İBARE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kazançların veya prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiği Kurumca tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır.

Bu maddede belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, 102 nci maddeye göre işlem yapılır.

Kamu idarelerinde işyerinin özelliği nedeniyle prim belgelerinin farklı sürelerde verilme zamanını belirlemeye, Kurum yetkilidir. (MÜLGA CÜMLE RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)

(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 09.08.2016 RG NO: 29796 KANUN NO: 6728/48)
Muhtasar beyanname ile bu Kanun uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi durumunda beyannamenin; şekil, içerik, ekleri, ilgili olduğu dönem, verilme süresi ve diğer hususlar Bakanlık ile Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan müşterek tebliğ ile belirlenir. İşveren sigortalı çalıştırmadığı takdirde, bu hususu sigortalı çalıştırmaya son verdiği tarihten itibaren on beş gün içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür.

2- Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği:

İşyeri dosyalarının işlemden kaldırılması

Madde 34 – (1) İşyerinin yanlış veya yersiz olarak tescil edildiğinin tespiti hâlinde, ünitece tescil işleminin iptali yapılır.

(2) Aynı iş veya işyerine birden fazla sicil numarası verilmiş olduğunun anlaşılması hâlinde, sonradan verilen numaralar ünitece re’sen iptal edilir. İptal edilen numaralar başka işyerine verilmez. Ancak işlemler sonradan verilen numaradan yürütülmüşse geriye dönük işlem yapmamak için diğer numaralar, işlem gören işyeri dosyasının numarasında birleştirilir.

(3) Özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ihale konusu işyerleri hariç olmak üzere, kapanma, terk veya tasfiye olmadığı hâlde, işyerinde en az iki yıl süre ile sigortalı çalıştırılmadığı, işverenler tarafından bildirilen veya Kurumca tespit edilen işyeri dosyaları, sigortalı çalıştırılmaya son verilen tarih itibarıyla ünitece Kanun kapsamından çıkarılır.


İndirilebilir Evraklara Göz Atın

SGK İşyeri Kapanış Bildirimi

E-STORE

SGK İşyeri Kapanış Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE