İstifa


NEDİR?


İstifa Nedeni İle İşten Ayrılma Nedir?

1. İş akdinin istifa ile sonlandırmanız halinde iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağınızı, kıdem ve ihbar tazminatına da hak kazanamayacağınızı unutmayınız. İstifa ederseniz işsizlik sigortasından işsizlik ödeneği de alamayacağınızı unutmayın. 

İstifa etmeniz halinde o tarihe kadar çalışma karşılığı olan ücretinizi, eğer varsa fazla mesai ücretinizi ve ödenmemiş ücret ekleri ve sosyal yardımları (ve kullanmadığınız izinler varsa) yıllık izin ücretlerinizi  talep edebilirsiniz. Ancak bunun dışında sona ermeye bağlı bir hak iddia edemeyeceğinizi unutmayın.

2. Hatalı yapılmış, nedeni tam açıklanmamış, yazılı yapılmamış, varsa ilgili belgesi (evlilik, emeklilik, askerlik vs nedenler ile) dilekçe ekine eklenmemiş fesihler işveren tarafından istifa olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen nedenlerle iş akdinizi sona erdiriyorsanız bu sebepleri açıkça yazmanız gerekmektedir.

3. Şayet iş ilişkinizi İş Kanunu’nun 24. Maddesindeki “haklı neden”lerden birisine dayalı olarak sona erdirmek istiyorsanız haklı sebebi (ücretinizin ödenmemesi, mobbinge maruz kalmanız vs)  fesih beyanınızda belirmeniz ve iş sözleşmenizi haklı sebeple derhal sona erdirdiğinizi beyan etmeniz uygun olacaktır.

4. Eğer kıdeme hak kazandığınızı düşündüğünüz bir fesih yaptıysanız ve işveren sizi yaptığınız fesih hakkında yazılı olarak uyarıyor ve işe çağırıyor veya savunma istiyor ise hemen bir avukata başvurmalısınız. Bu durumda kıdem tazminatınızı alamama tehlikesi vardır.


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İstifa İle İşten Ayrılma Nasıl Olur?

İstifa genellikle başka iş bulma, ailevi sebepler, duygusal sebepler, geçimsizlik gibi hallerde işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halidir. 

1. İstifa ederek işten ayrılacak iseniz mutlaka ihbar sürenizi hesaplamalı ve o süre kadar daha işe devam etmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Aksi takdirde işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir veya işçilik hakedişleriniz veya varsa işverendeki başka bir talep hakkınız üstünde hapis hakkı veya takas hakkını kullanarak bu alacaklarınızı veya size vermesi, iade etmesi gereken şeyleri vermeyebilir, ödemeyebilir veya ihbar tazminatı kadar eksik ödeyebilir. 

(Hapis hakkı; bir sözleşmenin tarafının, yani iş sözleşmesinde işveren ya da çalışanın, iş sözleşmesi bakımından Borçlar Kanunun 443. maddesi son fıkrasına göre sözleşmenin sona ermesi sırasında, diğer taraftan mevcut bir alacağı olması halinde, eğer diğer tarafa  sözleşmenin sona ermesine bağlı veya başka bir sebebe bağlı olarak yapması gereken bir ödeme çıkar ise, borcunun o kadar kısmını ödememesi, alacağı kadar olan tutar üzerinde hapis hakkını kullanması anlamına gelmektedir. Hapis hakkı aslında para söz konusu olması halinde takas veya mahsup  ile aynı anlamda kullanılır. Burada da takas veya mahsup anlamına gelmek üzere kullanılmaktadır. )

2. İstifa ederek iş akdini sona erdirmek istediğinize ilişkin dilekçeyi varsa istifa nedeninizi yazarak İşverenliğinizin ilgili birimine imza karşılığında veriniz.    


Örnek İstifa Dilekçesi için tıklayınız.


İhbar süresini ve istifa halinde işverenin talep edebileceği ihbar tazminatı tutarını  Hesap Sihirbazı’ndan ücretsiz hesaplayabilirsiniz.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

İstifa Dilekçesi

E-STORE

İstifa Dilekçesi FORMUNU İNDİR

E-STORE