İşletmesel Sebeplerle Fesih Kontrol Listesi


NASIL YAPILIR?


İşletmesel Sebeplerle Fesih Kontrol Listesi Nasıl Yapılır? 

Aşağıdaki kontrolleri mutlaka uygulayınız. 

  1. İşletmesel neden doğru ve  tartışmasız bir şekilde tespit edilmiş mi? Cevap evet ise ilerleyiniz. Cevap hayır ise belli belirsiz bir işletmesel nedene sığınıyor ise ilerlemeyiniz ve evvela işletmesel nedeni netleştirmeye açıklığa kavuşturmaya çalışınız.
  2. Tespit edilen işletmesel neden hakkında işletmesel kararı yetkili organa aldırıp aldırmadığınızı kontrol ediniz. Cevabınız evet ise ilerleyiniz, hayır ise ilgili prosedüre ve örneklere uygun olarak evvela işletmesel kararı uygun ve geçerli bir şekilde aldırınız.
  3. İşletmesel  kararda fesih evvelinde başkaca fesih dışı alternetifler düşünülmüş ve gösterilmiş olması gerekir. Hiçbir zaman fesih ilk çare değildir..Bu nedenle önce fesih alternetiflerini değerlendiriniz ve nasıl uygulanacağını da yetkili organa karara bağlatınız.
  4. Fesih alternatiflerini iyi niyetle ve gereken süreci içinde değerlendiriniz, deneyiniz, deneyimleyiniz ve böylece feshin kaçınılmaz hale geldiğini ve fesih kapsamındaki personeli tespit ediniz. Bu uygulamalarınıza ilişkin  olarak yazılı evrak hazırlayınız, ilgili imzaları alınız.
  5. Fesih kapsamındaki personele fesih alternatiflerinin muhakkak önerilmiş olduğundan ancak bu alternatiflerde çözüm bulunmamış olduğundan emin olunuz. Çalışana fesih dışında bir öneri sunulmuş olması çok önemlidir. Cevap hayır ise fesih için acele etmeden bu adımları tamamlayınız. Bu uygulamaları yazılı gerçekleştiriniz.
  6. Fesih öncesinde  fazla çalışmalara son verilmiş, yıllık izinler kullandırılmış hatta alternatif çalışma şekilleri ( part time) önerilmiş olmalıdır. Bunlar yapılmadıysa işletmesel sebep bulunsa dahi fesih genel olarak geçersiz olacaktır. Bu uygulamaları ve sonuçları yazılı belgeler ile ve resmi kurumlara sunulmuş  diğer bildirim ve belgeler ile ispat ediyor olunuz.  
  7. Feshe gönüllü personel olup olmadığı konusunda iyiniyetli ve gerçek bir araştırma yapınız. Bu araştırmalara ilişkin yazılı delil biriktiriniz.
  8. Fesih yapacağınız personeli mümkün olduğu kadar performansı  düşük olanlardan ve gönüllülerden seçiniz. Bu iki hali de özlük dosyaları ile ve yazılı belgeler ile destekleyiniz.
Devamını Gör
KONTROL LİSTESİ
İşletmesel neden doğru ve tartışmasız bir şekilde tespit edilmiş mi? İşletmesel neden tartışmasız ve doğru olarak tespit edilmiş olmalıdır. Zira diğer tüm fesih nedenleri gibi bu nedenin de ihtilaf halinde işveren tarafından ispat edilmesi gerekmektedir. Cevap evet ise ilerleyiniz. Cevap hayır ise belli belirsiz bir işletmesel nedene sığınıyor ise ilerlemeyiniz ve evvela işletmesel nedeni netleştirmeye, işletmesel nedenin gerçek ve var olduğunu gösteren delilleri açıklığa kavuşturmaya çalışınız ve objektif bir bakış açısıyla bu nedenin var olduğuna önce kendinizi inandırınız..
Tespit edilen işletmesel neden hakkında ve uygun sebepli bir işletmesel kararı yetkili organa aldırıp aldırmadığınızı kontrol ediniz. İşletmesel neden önemli bir fesih nedenidir, bu durumun işverenin yetkili organınca objektif olarak görülmüş, karara bağlanmış ve bu işletmesel nedenle ilgili fesih dışındaki önlemlerin de düşünülmüş, kararlaştırılmış uygulanmış olması gerekir ki bu da bir işletmesel kararı zorunlu kılmaktadır. Cevabınız evet ise ilerleyiniz, hayır ise işletmesel nedene uygun ve ilgili prosedüre ve örneklere uygun olarak evvela işletmesel kararı uygun ve geçerli bir şekilde aldırınız.
İşletmesel kararda fesih evvelinde başkaca fesih dışı alternetifler düşünülmüş ve gösterilmiş olması gerekir. Hiçbir zaman fesih ilk çare değildir, bu durum işletmesel nedeniniz kesin bile olsa değişmez. Bu nedenle önce fesih alternetiflerini değerlendiriniz ve nasıl uygulanacağını da yetkili organa karara bağlatınız. Fesih alternatifi uygulamadan işletmesel fesih uygulayamazsınız, aksi halde geçersiz fesih olur. Kararda bu hususlarda mutlaka detay yazılmalıdır.
Fesih alternatiflerini iyi niyetle ve gereken süreci içinde değerlendiriniz, deneyiniz, deneyimleyiniz ve böylece feshin kaçınılmaz hale geldiğini ve fesih kapsamındaki personeli tespit ediniz. Bu uygulamalarınıza ilişkin olarak yazılı evrak hazırlayınız, ilgili imzaları alınız. Tüm bu çaba ve uygulamalar, sizi aynı zamanda, feshe gerçekten zorunlu olduğunuz konusunda ikna edecektir. Feshe zorunlu değilseniz ilgili aşamalarda kalınız. Fesih dışında amacınıza ulaşacağınız, tatmin olacağınız pek çok uygulama olduğunu hatırlayınız, deneyimleyiniz, ihtilaf çıktığında karar veren organların bu mantıkla hareket edeceğini hatırlayınız.
Fesih kapsamındaki personele fesih alternatiflerinin muhakkak önerilmiş olduğundan ancak bu alternatiflerde çözüm bulunmamış olduğundan emin olunuz. Çalışana fesih dışında bir öneri sunulmuş olması çok önemlidir. Hep hatırlayın, fesih son çaredir! Cevap hayır ise fesih için acele etmeden bu adımları tamamlayınız. Bu uygulamaları yazılı gerçekleştiriniz. Aksi halde feshin son çare olmasına uyan bir fesih olmaz ve işe iade riski neredeyse kesindir.
Fesih öncesinde fazla çalışmalara son verilmiş, yıllık izinler kullandırılmış hatta alternatif çalışma şekilleri ( part time) önerilmiş olmalıdır. Fesih son çaredir!! Başka alternatifler düşündüğünüzü ispat etmeniz gerekmektedir. Bunlar yapılmadıysa işletmesel sebep bulunsa dahi fesih genel olarak geçersiz olacaktır. Bu uygulamaları ve sonuçları yazılı belgeler ile ve resmi kurumlara sunulmuş diğer bildirim ve belgeler ile ispat ediyor olunuz. Fesih son çaredir.
Feshe gönüllü personel olup olmadığı konusunda iyiniyetli ve gerçek bir araştırma yapınız. Fesih son çaredir!! İşletmesel fesihte bu ilke daha titiz incelenmektedir. Bu araştırmalara ilişkin mutlaka yazılı delil biriktiriniz. İhtilaf çıktığında bu evrak feshin son çare olması ilkesine bu konuda riayet edildiğini gösterir.
Fesih yapacağınız personeli mümkün olduğu kadar performansı düşük olanlardan ve gönüllülerden seçiniz. Bu iki hali de özlük dosyaları ile ve yazılı belgeler ile destekleyiniz. Unutmayın ek delillere, vicdani ikna noktalarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu adımı ihmal etmeyin, mutlaka ama mutlaka fesih listesinde bu tür personelden oluşan örnekleriniz olsun. Bu suretle işletmesel gereklilik başka bir fesih unsuru ile daha desteklenmiş olacaktır.