İş İlişkisi Sona Ermesinde İbra Alma


NEDİR?


İş İlişkisi Sona Ererken İbra Alma Nedir?

  1. MÜMKÜN OLDUĞU SÜRECE HER İBRAYI ÇALIŞANIN AVUKATI HUZURUNDA ATACAĞI İMZA İLE ALIN. Hatta  metin altında avukatına da bir imza açıp onun da imzasını alın.  
  2. İbraname  mutlaka çalışanın o işyerinde  doğmuş ve doğabilecek  tüm alacak konularını  kapsamalı  bu alacak konuları  ibranamenin içinde  tek tek sayılmış olmalıdır. Hatta  ödemelere  ilişkin tam rakamları da içermelidir. Alacak kalemi ile ibra edilen kalem birbirini tam olarak tutmalıdır. Aksi takdirde kısmi ödeme ve makbuz niteliğinde bir belge almış olursunuz.
  3. İbranamenin  altı  muhakkak  çalışan tarafından  EL YAZISI  İLE  “OKUDUM ANLADIM KABUL EDİYORUM/KENDİ İSTEĞİMLE  ONAYLIYORUM” gibi ibareleri ile  birlikte imzalatılmalıdır.
  4. İbranamede  çelişkili  ifadeler  kullanılmamalıdır. Örneğin, kıdem  tazminatı almaya  hak kazanmadan işten ayrılan bir  kişiye  kıdem tazminatımı aldım  gibi  bir ibare  imzalatılmamalıdır. Ya  da “işverenimi gayri  kabili  rücu  ibra  ederim”  diyen bir  çalışana ibranamenin altına  “yasal haklarım saklıdır”  gibi  bir  şerh yazdırılmamalıdır. Zira  çelişen bu ifadeler  ibranameyi  tamamen  geçersiz  kılar.
  5. İbranameye çalışılan tarihler de (iş akdinin devam ettiği tarih aralığı)  mutlaka  yazılmalıdır.
  6. Eğer  SGK ya  bildirilmiş  gün sayısında  sorun  var ise  ibranamede “ SGK ya bildirilen prim ödeme günlerimi kontrol ettim ve primlerimin tam  ve eksiksiz yattığını gördüm” ibaresi mutlaka yer almalıdır. Bunu almanızın faydası ileride hizmet tespiti davası açabilecek çalışandan iş akdi sona erdiğinde ve daha yakın tarihte almış olacağınız bu belgenin lehinize delil olmasıdır.
  7. İbranamede  ibra edilen işveren/işverenler  tam olarak belirtilmelidir.
  8. İbraname, akit  sona erdikten bir ay  sonra  alınmalı , mutlaka  bir  tarih içermeli  ve tarih  ya  çalışana  el yazısı ile yazdırılmalı  yada  matbu  bilgisayar  çıktısı  metin ise de  tarih  kısmı da  bilgisayardan çıkarılmalı ve  ibranamenin  alındığı ( akdin sona ermesinden sonra)  günün  tarihi  olmalıdır. Zaman zaman ibranamelerin önceden alındığı ileri sürülebilmekte  ya da  tarih  üzerinden bir takım itirazlar  yapılabilmektedir.


GENEL OLARAK   ÇALIŞANIN İŞ AKDİ SONA ERERKEN   İŞVERENİ İBRA EDECEĞİ KONULAR  ŞÖYLEDİR; 

1.Normal çalışma  ücreti, çalışanın  kural olarak, haftalık 45  saat  çalışmasının  karşılığı  olan ücretini ifade eder. Bu ücret  haftalık veya  aylık olarak ödenebilir. 

2.Fazla  çalışma ücreti, çalışanın haftalık 45  saat  çalışmasının üzerindeki çalışmasının  karşılığı  olan ücretini ifade eder. Bu ücret  haftalık veya  aylık olarak ödenebilir. Bu  ücret  normal çalışma ücretinin  hafta içi  günlerde %50 fazla, Pazar günlerinde  ( veya  hafta  tatili günlerinde) ise %100 fazlasıdır.

3. Fazla süreler ile çalışma ücreti, çalışma  süresinin haftalık 45  saatin altında  olduğu işyerlerinde 45 saate kadar olan çalışmasının karşılığı olan ücretini ifade eder. Bu ücret haftalık veya aylık olarak ödenebilir. Bu ücret normal çalışma ücretinin % 25 fazlasıdır.

4.Hafta  tatili ücreti , haftada  bir  günlük  tatil  gününü  ifade eder. Hafta  tatilindeki  diğer  günlerinde ve 45 saatlik normal  çalışma süresi (sözleşmeler ile  daha  kısa bir  süre de  belirlenebilir)  doldurulduğu takdirde  haftanın 7.gününde  çalışılmadan  ücrete  hak kazanılmasıdır. Hafta  tatili  ücretine hak kazanmanın temel koşulu   haftanın çalışılan diğer  günlerinde  45  saatlik çalışma  süresinin tamamlanmış olmasıdır. Eğer çalışma  süresi  doldurulmamış ise   hafta  tatili ücreti  otomatik olarak doğmaz.  İşte  hafta  tatilinde çalışmadan elde  edilen ücretin yanında  eğer  bu gün fazla  mesai   yapılmış ise  ve  bu  çalışma  45  saatin üstündeki  bir  çalışma  ise  bu takdirde   hafta  tatili ücreti  % 100  zamlı ödenir. Bu ücret de  haftalık ya da aylık  ödenir.

5.Genel  tatil , ulusal bayram ve dini  bayram günlerinde yapılan çalışma ücreti : Bu  tatil günlerini  esprisi   bu günlerde  çalışılmadığı halde  haftalık  45  saatlik çalışma  süresi  doğmadan da  bu günlerde  normal  çalışma  ücretinin  ödenmesidir. İşte Genel  tatil , ulusal bayram ve dini  bayram günlerinde  çalışmadan elde  edilen ücretin yanında  eğer  bu günlerde fazla  mesai   yapılmış ise çalışana bu günlerdeki  çalışmasının karşılıkları   % 50 zamlı  ödenir. Bu ücret de  haftalık ya da aylık  ödenir. 

6.Sosyal  yardımlar, işyerindeki bayram parası, yakacak yardımı, çocuk yardımı, evlilik yardımı, ölüm yardımı gibi ücret ekleridir. Teamül hale gelmiş ise yazılı olmasa da bu ücret eklerinin iş akdi boyunca verilmesi gerektiği kabul edilir ve iş akdinin sona ermesinden önceki 5 yıl içindeki sosyal yardımlar ödenmediği durumda mahkemece işçiye ödettirilir. Bu yardımlar ayrıca kıdem hesabına da dahil edilecek ödemelerdir.                          

7.Yıllık İzin, Yıllık izin iş akdi  devam eder iken kullanılır ve akdin devamı  süresinde kullanılmayan yıllık izinlere ilişkin  olarak herhangi bir  ücret  ödenmesi  yasaktır. İş akdi devam ederken kullanılamayan izinlerin ücreti ancak iş akdinin sona ermesinden sonra ödenebilir.          

8.Kıdem Tazminatı, kıdem tazminatı almaya kanunen hak kazanan tüm işçiler bakımından ödenmesi zorunludur. İşçi yasal şartları taşımasa dahi işveren gönüllü olarak kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu takdirde kıdem tazminatının yararlandığı gelir vergisi istisnası uygulanmayacak ve kıdem tazminatı gelir vergisine tabi olacaktır.  

9. İhbar tazminatı, ihbar tazminatı işverenin ihbar yükü altında olduğu sona ermelerde eğer ihbar süresi verilmeden akit sona ermiş ise doğan bir tazminattır. Belirli süreli sözleşmelerde, süreksiz iş sözleşmelerinde iş kanunu anlamında ihbar yükü olmadığı gibi ihbar tazminatı da doğmaz. 

10. İkramiye, işyeri teamülü veya iş sözleşmesi gereği veya işveren tarafından herhangi bir koşula bağlı olmaksızın sadece teşvik amacıyla yazılı bir kural olsun ya da olmasın verilebilen, nitelik olarak süreklilik taşıyan, miktarı kurallarla belirli olabildiği gibi değişkenlik de gösterebilen bir ücret ekidir. Eğer bir işyeri teamülü haline gelmiş ise veya yazılı bir kurala bağlı ise işverenin bu ödemeyi yapmaktan tek taraflı olarak vazgeçmesi mümkün değildir.

İş  akdinin sona ermesi   halinde çalışanın  bu konuların tamamı ile ilgili   işverenini   ibra  etmesi gerekir. İbra  için ille de  bu kalemlerde  bir alacağının   doğması gerekmez. Ancak bu  durumda da  bu kalemdeki alacağın karşılığına  bu alacağın doğmadığı ya da  bu alacağın olmadığı yazılmalıdır.

11. İş Arama İzni; İhbarlı fesihte "İş arama izni kullandığı veya bedelini tam olarak aldığı"na ilişkin ibranın olmasında fayda vardır. 

12. SGK ile ilgili hususlar;  SGK primlerine ilişkin ibra, tam bildirim ve primlerin tam olarak ödendiğinin kontrol edilmesi ve eksiksiz ve tam ödendiğinin anlaşılması ve bu konudaki beyanının da ibrada yer alması faydalı olacaktır. 

İbraname  ekine  aşağıdaki  gibi  bir  liste konulmalı ve  her  satırın karşısı mutlaka  çalışana imzalatılmalıdır.

İBRA  METNİNİN  EKİ LİSTE (BU LİSTENİN SADECE İSİM OLARAK YER ALMASI YETERLİ DEĞİLDİR, BU LİSTEDEKİ TUTARLARIN DA BİLDİRİLMESİ GEREKİR. 

Normal çalışma  ücreti                       

Fazla  çalışma ücreti                          

Hafta  tatili ücreti                               

Genel  tatil  ve  ulusal bayram 

günlerinde yapılan çalışma ücreti   

Sosyal  yardımlar                              

Yıllık İzin                                            

Kıdem Tazminatı                             

İhbar  tazminatı                               

İkramiye                                        



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İş İlişkisi Sona Ererken Çalışandan Nasıl İbra Alınır?

İbraname  mutlaka çalışanın o işyerinde  doğmuş ve doğabilecek  tüm alacak konularını ve adlarını kapsamalı bu alacak konuları ve adları ibranamenin içinde  tek tek sayılmış olmalıdır. 

Hatta  ödemelere  ilişkin olarak adı yazan alacağın tümünün tutarını da içermelidir. Eğer tutar alacağın tümü değil de bir kısmı kadar ise o takdirde yazılı kalemlerdeki tutarların  yazan miktardaki kadarının ödendiği anlamına gelecektir ve bir makbuz gibi değerlendirilecektir. 

İbranamenin geçerli sayılmasının en önemli koşullarından biri de ödemenin banka yoluyla yapılmasıdır. Ödeme banka yoluyla yapılmamış ise ibra hükümsüzdür. (Örneklerİş İlişkisi Sona Ererken Alınabilecek İbranameler)

Nasıl İbra Almalıyım?

1. İş akdinin sona ermesinden itibaren bir ay geçtiği / geçmediğini kontrol ediniz. (Akdin sona erme tarihi ile ibra arasında bir aylık süre yok ise ibra geçersizdir-yok hükmündedir.) 

Bu şartı sağlamadan geçerli olabileceği tartışılabilecek bir  ibra almanın tek yolu ibra metnini çalışanın avukatı huzurunda ve onun da imzasını alarak yapmaktır. Geçersizlik kanun gereği doğan bir sonuç olmakla birlikte, avukat huzurunda ve bile bile gerçekleşmiş ve ifa edilmiş bir ilişkinin ileride geçersizliğinin ileri sürülmesi hakkın kötüye kullanılması yasağına gireceğinden bu yolun kullanılması en azından böyle bir güvence ve dayanak sağlayacaktır. Çalışan gerçekten ibra vermek istiyor ise kendisiyle birlikte avukatının imza atmasında bir sakınca görmeyecektir. İbranameye bir avukatın imza atması, aynı zamanda ibranın taşıyabileceği diğer riskleri de bertaraf edecektir. Ancak  bu durum ibranamede her şey yazılabileceği, kabul edilebileceği anlamında da geniş yorumlanmamalıdır. 

2. Yazılı olarak hazırladığınız ibra metninizde ibra edilecek alacak kalemlerinin (ad ve tutar) eksiksiz olarak belirlendiğini  kontrol ediniz ve bunları tutar olarak bordro ile de karşılaştırınız.

3. İbra eden ve ibra edilenin bilgilerinin tam olarak yazıldığını dikkatle kontrol ediniz. TCKN girmeyi ihmal etmeyiniz.

4. İbranamenin ilişkin olduğu iş sözleşmesinin başlangıcı ve sona erme tarihini girerek ibranamenin eşleştirilmesini ve bu tür hatalar sebebiyle geçersizliğinin ileri sürülmesi riskini bertaraf ediniz. Çelişkili ifadeler olup olmadığını dikkatle kontrol ediniz. Örneğin kıdem  tazminatı almaya  hak kazanmadan işten ayrılan bir  kişiye kıdem tazminatımı aldım  gibi  bir  ibare  imzalatılmamalıdır. Ya  da “işverenimi gayri  kabili  rücu  ibra  ederim” diyen bir  çalışana ibranamenin altına  “yasal haklarım saklıdır” gibi  bir  şerh  yazdırılmamalıdır. Zira  çelişen bu ifadeler  ibranameyi  tamamen  geçersiz  kılar, avukat huzurunda da imzalanmış olsa doğruluğu ve içeriği tartışmaya açılır.

Gerekli ise sosyal güvenlik primleri konusu da ibraya  dahil olabilecektir. Eğer  SGK ya  bildirilmiş  gün sayısında  sorun  var ise ibranamede  “SGK bildirimlerimi ve gün sayımı kontrol ettim” İbaresi mutlaka yer almalıdır.

İş arama izninin kullandırıldığı ibraya yazılabilir, uygulamada pek rastlanılmamakla birlikte, eğer bu izin kullanılmadan çalışılmış ise %50 zamlı ödeme talep edilmesi mümkündür. Dolayısıyla ibra metnine bu hakkın eksiksiz kullanıldığına dair ibare eklenmesi faydalıdır. 

5. Çalışana, okudum, anladım ibarelerini el yazısı ile yazdırarak  ad soyad ve imzasını alınız.

6. İbranın tamamen veya kısmen  hükümsüz kalmaması bakımından ödemelerin  banka yoluyla ve eksiksiz olarak yapıldığından emin olunuz.

7. İmza edilmiş olan ibranameyi özlük dosyasına kaldırınız.


İLGİLİ MEVZUAT


İş İlişkisi Sona Ererken İbra Alma Prosedürü 

Mevzuat 

6098 sayılı Borçlar Kanunu :

Ceza koşulu ve ibra

Madde 420-  Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir. İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sonaermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür. Hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri, içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmündedir. Bu hâlde dahi, ödemelerin banka aracılığıyla yapılmış olması zorunludur. İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, destekten yoksun kalanlar ile işçinin diğer yakınlarının isteyebilecekleri dâhil, hizmet sözleşmesinden doğan bütün tazminat alacaklarına da uygulanır.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Emekli Olma Gerekçesiyle İş Akdini Sonlandoran Çalışanın İbraname Örneği

E-STORE

Emekli Olma Gerekçesiyle İş Akdini Sonlandoran Çalışanın İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Askerlik Sebebiyle İbraname Örneği

E-STORE

Askerlik Sebebiyle İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Bir Yıldan Az Çalışmış Çalışanın Haklı Sebep Fesih İbraname Örneği

E-STORE

Bir Yıldan Az Çalışmış Çalışanın Haklı Sebep Fesih İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Bir Yıldan Fazla Belirli Süreli İş Sözleşmesi İbranamesi

E-STORE

Bir Yıldan Fazla Belirli Süreli İş Sözleşmesi İbranamesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışan Tarafından Ahlaka, Adaba Aykırı Haller Gerekçesiyle Haklı Neden Fesih İbraname Örneği

E-STORE

Çalışan Tarafından Ahlaka, Adaba Aykırı Haller Gerekçesiyle Haklı Neden Fesih İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Deneme Süresi İçinde İş İlişkisinin Sona Ermesinde İbraname Örneği

E-STORE

Deneme Süresi İçinde İş İlişkisinin Sona Ermesinde İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İkale Sebebiyle İş Akdinin Sonlanması Halinde İbraname Örneği

E-STORE

İkale Sebebiyle İş Akdinin Sonlanması Halinde İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İstifa Sebebiyle İş Akdinin Sonlanması Halinde İbraname Örneği

E-STORE

İstifa Sebebiyle İş Akdinin Sonlanması Halinde İbraname Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşveren Feshi İbraname Örneği (Bir Yıldan Az Çalışan)

E-STORE

İşveren Feshi İbraname Örneği (Bir Yıldan Az Çalışan) FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşveren Feshi İbraname Örneği (Bir Yıldan Fazla Çalışan)

E-STORE

İşveren Feshi İbraname Örneği (Bir Yıldan Fazla Çalışan) FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşverenin Haklı Nedenle Tazminatlı Fesih İbraname Örneği (Bir Yıldan Az Çalışan)

E-STORE

İşverenin Haklı Nedenle Tazminatlı Fesih İbraname Örneği (Bir Yıldan Az Çalışan) FORMUNU İNDİR

E-STORE