İş ilişkisi Sona Ererken Özlük Dosyası Kontrol Listesi


NASIL YAPILIR?


İş ilişkisi Sona Ererken Özlük Dosyası Kontrol Listesi Nasıl Yapılır?

İş ilişkisi sona ererken özlük dosyasında aşağıdaki evrakın bulunmasını önemle tavsiye ederiz. Kontrol listesini kullanarak eksik evraka ilişkin risklerinizi görebilir, evrakın önemini bu şekilde daha açık kavrayabilirsiniz

İş Akdinin Sona Ermesi Halinde Özlük Dosyasına Eklenecek Belgeler

1.        Fesih ihbarnamesi ve bunun tebliğ edildiğine dair belge (evrak üstünde tebellüğ imzası, tebellüğden imtina tutanağı, noter tebliğ şerhi)

2.        İşten kendi arzusu ile ayrılan personelin istifa mektubu(el yazısı ile, istifa sebebini açıklayan, tarih içeren ve imzalı) veya başkaca bir nedenle ayrılmış ise gerekçeli istifa dilekçesi+varsa ilgili evrak

3.         İkale ile iş akdinin sona erdirilmesi halinde taraflar arasında imzalanmış yazılı ikale sözleşmesi

4.         İbraname (hem alt işveren-hem asıl işveren için ayrı ayrı)

5.         İşten çıkış sırasında düzenlenen çalışma belgesi

Devamını Gör
KONTROL LİSTESİ
Fesih ihbarnamesi ve tebliğ edildiğine dair belge (evrak üstünde tebellüğ imzası, tebellüğden imtina tutanağı, noter tebliğ şerhi) Tebliğ edilmemiş fesih, yok fesihtir, işe iadedir. Bu nedenle bu evrak ve tebliğ edildiği hususunu gösterir içerik veya evrak bir bütündür. Feshin tebliğ edilmediğini farkettiğinz anda usule ve gerçeğe uygun olarak tebliğ evrakının tamamlanması geçerli bir fesih için hayati önemdedir. Hemen tamamlamalısınız. Tamamlayamıyorsanız, fesih yok demektir, işe iade kesindir, hukukçunuzla görüşünüz.
İşten kendi arzusu ile ayrılan personelin istifa mektubu( el yazısı ile, istifa sebebini açıklayan, tarih içeren ve imzalı) veya başkaca bir nedenle ayrılmış ise gerekçeli istifa dilekçesi+varsa ilgili evrak Eğer yazılı istifa veya fesih dilekçesi yok ise o çalışanın işten kendisinin ayrıldığını ispat edeceğiniz evrak yok demektir. Çalışan pekala işveren tarafından işten atıldığını iddia ederek işe iade davası açabilir. Eğer çalışanın işten kendisinin ayrıldığını ispat eden evrakı almamış iseniz bu durumda işe davet ve işlemin istifa sayılması ihtar ve devamındaki usule uygun fesih işlemini çok geç olmadan tamamlamalısınız. İşlem için geç olup olmadığını ilgili prosedürleri inceleyerek anlayabilirsiniz. Hukukçunuzla daha kapsamlı risk değerlendirmesini yapınız.
İkale ile iş akdinin sona erdirilmesi halinde taraflar arasında imzalanmış yazılı ikale sözleşmesi İkale ile iş akdinin sona erdiğini ispat edebilecek yegane yazılı evrak ikale anlaşmasıdır! veya usulünce alınmış ve işten ayrılmanın ikale neticesinde meydana geldiğine dair açık işçi beyanını içeren ibranamedir. Yazılı ikale anlaşması yoksa tamamlama imkanını araştırınız, tamamlama imkanı yok ise usulünce ibraname yapma ve ibranamede işin son bulmasının ikale sonucu olduğunu açıkça yazma imkanını araştırınız. Her iki imkan da yok ise geçersiz feshin sonuçlarıyla ilgili hukukçunuzla görüşüp işe iade davası riski ve feshin mali sonuçlarının riskini değerlendiriniz.
İbraname İbraname usulünce alınmalı ve özlük dosyasına takılmalıdır. İbraname alamadığınız her ödeme, her hukuki durum, daha sonra hukuki bir risk olarak karşınıza çıkabilecektir. İş ilişkisinin sona ermesi ile ilgili usulünce ibraname almamış iseniz, ibraname almadığınız her türlü talep hakkıyla ilgili zaman aşımı süresi içinde riskiniz olduğunu unutmayınız.
İşten çıkış sırasında düzenlenen çalışma belgesi Çalışma belgesi vermek zorunludur. Belgeyi iki nüsha düzenleyip bir nüshasını verdiğinizi gösterir imzalı beyanla özlük dosyanızda saklayınız. Çalışma belgesi vermediğinizi farkettiğiniz anda düzenleyerek eski çalışanın adresine noter bildirimi ile postalayınız. Zira vermemek para cezası gerektirmektedir.