Fazla Çalışma - Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti Prosedürü


NEDİR?


Fazla Çalışma - Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti Nedir?

Önemli not; Bu prosedürü Eğitim Personeli dışında kalan diğer personellerinizin yapacağı fazla çalışma/fazla sürelerle çalışma ücreti tahakkukları için uygulayınız. Hatta prosedür işlemlerini daha geniş kapsamlı öğrenmek ve uygulayabilmek bakımından Genel İşveren Rehberindeki fazla çalışma prosedürlerini inceleyiniz.

Fazla çalışma ücreti normal saat ücretinin yüzde elli fazlasıdır. Ancak sözleşmelerde daha fazla kararlaştırılabilir, teamül olarak da daha fazlası ödenebilir. Fazla ödemeler teamül oluşturur ve düşürülmesi için işletmesel gereklilikler ileri sürülebilir. Zira özlük haklarının azaltılması anlamına gelir ve çalışanın kabul zorunluluğu yoktur.

Fazla sürelerle çalışma ise , Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda Kanun’da yazılı koşullar çerçevesinde ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalardır.

Her bir saat fazla sürelerle çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %25 yükseltilmesi suretiyle ödenir. (İş Kanunu md. 41/III).

Fazla çalışma/fazla sürelerle çalışma ücreti yerine serbest zaman kullandırılabilir ancak bunun için işçinin muvafakatı gerekir. Eğer işyerinde bu tür uygulamaların kuralları baştan belirlenmiş ise işçinin buna uyguması beklenir, aksi takdirde işçinin muvafakatı olmayan uygulama yasal olmaz ve işçiye talep hakları hatta fesih hakkı dahi verir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma / fazla sürelerle çalışma yapılabilir.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Fazla Çalışma – Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti İşlemleri Nasıl Yürütülür? 

Eğitim Personelinin ücretinin temelini ders ücreti oluşturmaktadır. Okullarda görevli öğretmenler ile uzman öğreticiler aylık ücret karşılığında haftada en fazla  20 saat, ders saati ücretli (ek ders) 20 saat olmak üzere toplam 40 saate kadar ders okutabilir.

Eğitim Personeli kural olarak Fazla Mesai ile çalışma yapamaz. Aylık karşılığı okuttuğu ders saati dışında kalan çalışması bakımından da ek ders ücreti tahakkuku yapılması gerekir.

Aşağıdaki prosedürleri Eğitim Personeli dışında kalan diğer personellerinizin fazla çalışma/fazla sürelerle çalışmaları bakımından işletebilirsiniz.

Uygulama Adımları: 

Fazla Çalışma Ücreti Prosedürü

Yapılan fazla çalışma iş bitiminde saat olarak puantaja işlenir.  Ücret tahakkuku  hakkında ayrıntılı bilgi için Genel İşveren Rehberinde bulunan Ref. Fazla Çalışma Ücreti Prosedürü  'ne göz atınız.

Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti Prosedürü

Yapılan fazla sürelerle çalışma iş bitiminde saat olarak puantaja işlenerek ücret tahakkuku yapılır. Prosedürün takibi için Genel İşveren Rehberinde Ref. Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti Prosedürü 'ne göz atınız.



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Özlük hakları ve sorumluluklar 

MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. 

(Mülga ikinci fıkra: 1/3/2014-6528/14 md.) 

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. 

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; 

a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu, 

b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 

hükümlerine tâbidir. 

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4 'ü ile 1/2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir. 

1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir. 

Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği :

Görevlendirme

MADDE 26 – (1) Eğitim personelinin çalışma izin teklifleri;

a) Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve müdürler için kurucular veya kurucu temsilcileri,

b) Yöneticiler dışındaki eğitim personeli için müdür

tarafından yapılır.

(2) Bakanlıkça ön izin belgesi verilen yabancı uyrukluların çalışma izinleriyle ilgili işlemler, 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

(3) Kurum müdürlüğünce, çalışma izni verilmesi istenen eğitim personelinin (Ek ibare:RG-5/7/2014-29051) ve diğer personelinbu izne esas olan belgelerini eksiksiz olarak tamamlamak suretiyle evrakı kurumun doğrudan bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne teslim edilir. Nitelik ve şartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde çalışma izni valilikçe düzenlenir. Valilikten çalışma izni alınmadan personel işe başlatılamaz.

(4) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Okullarda görevli öğretmenler ile (Mülga ibare:RG-12/4/2016-29682) (...) uzman öğreticiler haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ücretli 20 saat olmak üzere toplam 40 saate kadar ders okutabilir. (Mülga cümle:RG-13/1/2017-29947) (…) Okul öncesi eğitim kurumlarından derslik sayısı üçten az olan okullarda okul öncesi öğretmenliğine kaynak teşkil eden fakültelerden mezun olan okul müdürü tam gün ders okutabilir.

(5) Okullar dışındaki kurumlarda eğitim personeli haftada en fazla 40 saate kadar ders okutabilir. (Ek cümleler:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezlerinde ise asıl görevli aylık ücretli görevlendirilen eğitim personelinin çalışma süresi haftalık azami 40 faaliyet saati olup hangi gün ve saatlerde çalışacağı kurum yönetimince belirlenir. Ancak aylık karşılığı faaliyet saati süresi haftalık 40 saatten az belirlenen personele 40 saate kadar tamamlamak üzere ders saati ücreti karşılığı görev verilebilir.

(6) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Okullarda görevli yöneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı, 6 saat ders saati ücretli olmak üzere toplam 12 saat, diğer kurumlarda görevli yöneticiler ise haftada toplam 12 saat ders okutabilir.

(7) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurumlarda, hizmet satın alınması yöntemiyle istihdam edilen personelde bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olma şartı aranır. Hizmet satın alınan işletme tarafından kurumda istihdam edilen personelin belgeleri en geç üç gün içerisinde kurum yönetimine teslim edilir ve kurum yönetimince saklanır.

Sözleşme

MADDE 43 – (1) 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre kurucu veya kurucu temsilcileri ile eğitim personeli arasındaki iş sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan sözleşme formu (EK-5) esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir ve taraflarca imzalanır. Bu sözleşmelerin bir nüshası, çalışma izni düzenlenmek üzere ilgili mercide, bir nüshası kurucu veya kurucu temsilcisinde kalır, diğer nüshası ise sözleşmeye taraf olan personele verilir. Ancak;

a) Mazeretleri nedeniyle dönem içerisinde görevlerinden ayrılanların yerine görevlendirilecek eğitim personeli,

b) Devredilen kurumlarda devredilmeden önce görev yapan eğitim personeli,

c) Ders saati ücretli olarak görevlendirilecek eğitim personeli

ile bir yıldan daha az süreli de iş sözleşmesi yapılabilir.

(2) Sözleşmelerde, ilgilinin ihtiyari veya mecburi sosyal sigorta bağlantılı yardımlardan faydalanma imkânlarını kısıtlayıcı, tehlikeye düşürücü, mevzuata aykırı düşecek şekilde özlük haklarını zedeleyici hükümler bulunamaz.

(3) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)  

(4) Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

(5) (Değişik:RG-21/7/2012-28360) Kurumlardaki ek ders ücreti, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez.

(6) Sözleşmenin başlangıç tarihi, çalışma izninin (Mülga ibare:RG-5/7/2014-29051) (…) verildiği tarihtir. Bu tarihi takip eden 30 gün içinde de göreve başlama tarihi belirlenebilir.

(7) Kurumlarda görevlendirilecek diğer personelle yapılacak iş sözleşmeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre yapılır.

(8) (Ek:RG-20/6/2017- 30102)  İŞKUR tarafından görevlendirilen personel ile bir yıldan daha az süreli sözleşme yapılabilir.