Evlilik İzni Prosedürü
Evlilik İzni Nedir?
Evlenme izni bir mazeret izni türüdür ve ücretli izinlerdendir.
Evlenmeyi, doğal olarak Medeni Kanununda tanımlanan evlilik kurumu olarak anlamak gerekir. Dini nikah veya salt düğün töreni evlenme değildir, evlenme için resmi nikah yapılması zorunludur.
Yasada bu iznin ne zaman ve nasıl kullandırılacağı ile ilgili açık bir hüküm bulunmamaktadır. İznin nikâh öncesi ya da nikâh sonrası kullanılması ile ilgili de bir kural yoktur. Yalnızca bu izni kullanabilmek için evliliğin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. İşveren ve işçi kendi arasında anlaşarak bu sürelerin ne zaman kullanılacağına karar verebilir.
Uygulamada, evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir.
Evlilik izninin, İş Kanunu ilgili maddesinde “gün” olarak belirtilmiş olması uygulamada farklılıklara neden olmaktadır. İzin süresinin yalnızca “gün” olarak belirtilmesi bu iznin işgünü olarak değerlendirilmeyeceği anlamına gelmemelidir. İşçinin ücretinden hiçbir kesinti yapılmadan verilen bu izin için işçinin çalıştığı günler dikkate alınmalıdır.
Yasa ile verilen 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiş bir ücretli izindir, yıllık izin sürelerinden düşmez. Evlilik izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenir.
Yapılan her evlilik için evlilik izni kullanılabilmektedir.
Evlilik İzni İşlemleri Nasıl Uygulanır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun Geçici 2. maddesi uyarınca, çalışanın evlenmesi sonucu izin hakkını kullanmak istemesi halinde aşağıdaki prosedür; personel işleriyle görevli birim tarafından uygulanır.
Uygulama Adımları :
1. Çalışanın sosyal izin hakkını (evlilik iznini) kullanmak istediğini ilgiliye bildirmesi ile prosedür başlar.
2. Çalışanın konuyla ilgili yazılı talebi işyerinin personel işleriyle görevli birimi tarafından alınır.
3. İşyerinin personel işleriyle görevli birimi tarafından çalışana izninin kapsamına ilişkin bilgi (izin süresi vb) verilir.
4. Çalışanın izin formu özlük dosyasına konulur.
5. Çalışanın izinden dönüş günü işyerinin personel işleriyle görevli birimi tarafından takip edilir. Çalışan işe dönmediği takdirde devamsızlık prosedürü işletilir.
Evlilik İzni Prosedürü
Mevzuat
Mazeret izni
Ek Madde 2 – (Ek: 4/4/2015-6645/35 md.)
İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.