Eğitim Personelinin Yıllık İzni


NEDİR?


Eğitim Personelinin Yıllık İzni Hakkı Ne Kadardır?

Özel Öğretim Kurumları Kanunun 9. Maddesinde “Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu,…, hükümlerine tabidir.” denilmektedir.  Bu doğrultuda,

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği "Özlük hakları" başlıklı 42. Maddesinde de; Kurumlarda görev yapan eğitim personeli ile diğer personel, Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine tabidir.” hükmü yer almaktadır.

Bu düzenlemeye göre, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve diğer personelin özlük hakkı kapsamında yıllık ücretli izin uygulamasında 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri geçerli olacaktır.

Bu kapsamda, İş Kanunu 53. maddesi uyarınca, işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olanlara yıllık ücretli izin verilmesi gerekmektedir.

Özel Öğretim Kurumunda eğitim öğretimin görülmediği tarihlerde Eğitim personelinin yıllık izin hakkını kullanması İşverenin yönetim hakkı kapsamında düzenlenebilir.

İşveren Eğitim Kurumunun yönetim hakkı kapsamında eğitim öğretimin yürütülmediği zamanlarda eğitim personelinin çalıştırılmayarak izin vermesi halinde bu durumun idari izin olarak sayılması halinde ise işçinin iş akdinin sona ermesi halinde yıllık izinlerini kullanmadığı ve yıllık izin ücreti alacağını talep etmesi riski ile karşı karşıya kalmamak adına iş sözleşmesinin özel hükümler kısmında bu hususun yazılması ile işçinin muvafakatinin alınmasının önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Eğitim/ öğretimin görülmediği zamanlarda da çalışma yapılması halinde ise mutlaka çalışanların yıllık izinlerinin sürelerini ve kullanma zamanlarını önceden planlayarak tüm çalışanların düzenli olarak yıllık izinlerinin kullanmasını sağlayınız. Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personeli ile yapılan sözleşmelerde “çalışma takviminde belirlenen sürelerde okulda bulunacağı” şeklinde bir düzenleme yapılmış ise buna uyulması ve eğitim personeline bu kapsamda, çalışma takvimine göre tatil olan sürelerde ücretli izin verilmesi gerekecektir. Diğer taraftan sözleşmede bu şekilde bir düzenleme olmamakla birlikte, işyerinde eskiden beri yerleşmiş bir uygulama varsa, bu yazılı olmayan bir iş şartı haline gelmiş, işyeri uygulaması kabul edilmelidir.

Resmi kurumlarda çalışan öğretmenler ise eğitim öğretim dönemi dışında sömestr ve yaz tatillerinde izinli sayılmaktadır ve bunun haricinde yılda 10  güne kadar mazeret izni alabilmektedir.


Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

Özlük hakları ve sorumluluklar 

MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. 

(Mülga ikinci fıkra: 1/3/2014-6528/14 md.) 

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. 

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; 

a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu, 

b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 

hükümlerine tâbidir. 

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4 'ü ile 1/2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir. 

1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir. 

Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.