Devamsızlık Nedeni ile Fesih Örnekleri
Devamsızlık Nedeniyle Fesih Nasıl Yapılır?
Devamsızlık nedenli fesih örnekleri standart genel bir metin olarak hazırlamıştır.
Örnek metin özlük dosyası ve somut olaya tam olarak uymayabilir, tereddüt ettiğiniz her noktada, kendi olayınızla ilgili metni örneğe uygun olarak hazırlayıp, uygulamanın bir fesih uygulaması olduğunu hatırlayarak, uygulamayı hukukçunuzla yürütmelisiniz.
Sözleşmenin feshine sebep olacak devamsızlıklar, ancak işgününde veya daha evvel ilan edilmiş fazla çalışmalar, fazla süreler ile çalışmalarda mevcut olmuşsa geçerli bir feshe yol açar. Fakat gerek bireysel gerekse de toplu iş sözleşmesi ile işçinin genel bir tatil gününde çalışacağı öngörülmüşse, işçinin o günde yaptığı devamsızlık da fesih sebebi oluşturacaktır.
Bir aylık süre; işçinin ilk devamsızlık yaptığı günden başlayan ve bir sonraki ayın aynı gününde biten bir periyottur.
Devamsızlık sebebi ile sözleşmenin feshinden önce işçiden devamsızlık nedenini anlatabilmesi için savunma istenmesi ve sebebin haklı olup olmadığının incelenmesi ile birlikte gelinmeyen her gün için ayrı ayrı tutanak tutulmasında ve devamsızlıkla ilgili savunma alınıp ihtar verilmesinde büyük fayda vardır. Kısaca devamsızlık, kanunda öngörülen sürelere ulaşmadan savunma ve ihtar yolu kullanılması, kanunda belirlenen süreye ulaşır ulaşmaz da işçinin iş akdine son vermek gerekir. Daha evvel savunma alınmamış, ihtar verilmemiş ise İş Kanunu 25. maddeyi kullanmaktan kaçınmak daha doğru olacaktır.