Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi ve Ders Programlarını Belirlenmesi Prosedürü


NEDİR?


Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi  ve Ders Programlarının Belirlenmesi Nedir?

Özel Öğretim Kurumlarında görevli Eğitim Personelinin eğitim ve öğretim ile ilgili ders saat ve programları resmi dengi okullar ile ilgili programlara uygun olarak belirlenir ve Valilik tarafından onaylanır.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun 6. Maddesinde Kurumlarda uygulanacak öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi, resmî kurumlarda uygulanan usûl ve esaslar çerçevesinde belirlenir. Bakanlıkça uygun bulunması durumunda farklı öğretim programları ve haftalık ders çizelgesi de uygulanabilir denilmektedir.  Bu ders çizelgeleri ile kurumda grevli olan personelin haftalık çalışma saatleri de düzenlenmiş olmaktadır.

Yönetmelikte ise Okullarda, resmî okullar için hazırlanan yıllık çalışma takvimi uygulanması esas olmakla birlikte, valilikçe kabul edilmesi hâlinde ayrı bir çalışma takvimi de düzenlenebilir düzenlemesi getirilmiştir.

Ancak dengi resmî okullardan farklı uygulama yapacak okullar yapacakları farklı uygulamalara kurum yönetmeliklerinde yer vererek Bakanlığın izninden sonra uygularlar.

Özel eğitim, etüt ve kurs programları açılabilir.

Okullarda haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve/veya hafta sonu kendi öğrencileri için valilik izni ile derslere takviye kursları açılabilir. 

Öğrencilerin katılacağı Ulusal ve Uluslararası yarışmalara hazırlık amacıyla ayrıca programlar hazırlanabilir.

Sosyal gelişim amaçlı olarak kurslar, aktiviteler, oyunlar, spor etkinlikleri düzenlenebilir,

Dolayısıyla bu konularda uzman eğiticiler ve nöbetçi eğitim personeli ile yöneticiler de belirlenerek bu tür iş ve aktiviteler çalışma programlarına eklenerek gerçekleştirilebilir.

Bu amaçla yapılacak aktiviteler bakımından resmi izin alınması gerekir. Bunun dışında işverenlik olarak önemli olan bu kapsamdaki eğitim personeli ve yöneticililerin özellikle en fazla 20 saat ek ders ücreti kuralına da dikkat edilerek gönüllülerden ve uygun yetenekte olanlar arasından seçilmesi ve 20+20 saati aşan uygulamalara yer verilmeden bu kadroların oluşturulmasıdır. Ancak öncelikli amaç okul, öğretim ve eğitimin başarısı olduğu cihetiyle de 20+20 kuralının ücreti ödendiği ve eğitim personeli ve yöneticilere yeterli dinlenme zamanı bırakıldığı sürece bir sakıncası olmayacaktır.

Aksi takdirde yeterince dinlendirilmeyen, ücretini tam alamayan eğitim personelinden yüksek verim ve başarılı bir eğitim performansı bekleyemeyiz. Bunun yanında herhangi bir iş kazası veya öğrenci şikayetine yol açacak sorunda da yeterince dinlendirilmemiş eğitim personeli değil öncelikle işverenliğin sorumlu olacağını unutmamak gerekir.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi ve Ders Programlarının Belirlenmesi Nasıl Yapılır? 

Bu prosedürde kurumca hazırlanan veya dengi resmi okullara uygun olarak düzenlenen öğretim programına göre öğretim elemanlarının haftalık çalışma saatlerinin düzenlenmesi anlatılmaktadır.

1. Bakanlıkça onaylanan dersler ve öğretim programları ile haftalık ders dağıtım çizelgelerinizi kurum yönetmeliğinize uygun olarak hazırlayınız.

2. Alan öğretmenleri ile uzman öğretici ve usta öğreticilerin girecekleri dersleri;

Yönetmelikte belirtilen aylık ve ders saati ücreti karşılığı okutmakla yükümlü olduğu ders saati sayısını geçmeyecek şekilde, 

-ders dağıtım çizelgesine ve 

-eğitim personeli belirli süreli iş sözleşmesinde kararlaştırılan aylık karşılığı ders saati ve ek ders  saatine, 

 uygun olarak belirleyiniz.

3. Okullarda haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve/veya hafta sonu uygulanacak olan derslere takviye kursları gibi etüt ve kurs programlarının uygulanması halinde bu kurslarda eğitim verecek olan personelin çalışma programlarına bu etkinlikler ders saati üzerinden ders dağıtım çizelgesine eklenir.

4. Hazırlanan ders dağıtım çizelgesini tüm eğitim personeline uygun bir şekilde bildiriniz. (Ref. İşin Düzenlenmesine ilişkin bildirimler prosedürü)



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Eğitim-öğretim ve kurumların yönetimi 

MADDE 6 – Kurumlarda eğitim-öğretim ve yönetim, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda ifade edilen Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak yürütülür.

Kurumlarda uygulanacak öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi, resmî kurumlarda uygulanan usûl ve esaslar çerçevesinde belirlenir. Bakanlıkça uygun bulunması durumunda farklı öğretim programları ve haftalık ders çizelgesi de uygulanabilir.

Kurumun veya yönetimleri birleştirilen kurumların bir müdür tarafından yönetilmesi esastır. Yönetimleri birleştirilecek kurumlarla ilgili usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Bir kimse birden fazla kurumun kurucusu olabilir. Gerekli nitelikleri taşıyan kurucu/kurucu temsilcisi, kurumun müdürü de olabilir. Üzerinde müdürlük görevi bulunmayan kurucu/kurucu temsilcisi, kurumun eğitim-öğretimine ve bunlarla ilgili yönetim işlerine karışamaz.

Bünyesinde birden fazla kurum bulunduran kurumlara genel müdür ve genel müdür yardımcısı atanabilir.

(Ek fıkra: 9/5/2018-7141/12 md.) Bu Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurumlarda, Bakanlıkça belirlenen programları başarıyla tamamlayanlar aldıkları kurs bitirme belgeleriyle tamamladıkları programlara ilişkin işyerlerinde çalışabilir ve işyeri açabilirler. Bu durumda olan kişiler için başkaca bir meslek belgesi aranmaz.

(Ek fıkra: 9/5/2018-7141/12 md.) Uygulanan program doğrultusunda yapılacak kurs bitirme, seviye tespit ve seviye tamamlama sınavları ile programın gerektirdiği diğer sınavlar için sınava girenlerden alınacak sınav ücretleri, bu ücretlerden bu sınavlarda görevlendirilenlere ödenecek ücretler ve sınav giderleri ile sınavların usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Öğretim programları, ders çizelgeleri ve başarının değerlendirilmesi

MADDE 46 – (1) Dengi resmî okullardan farklı uygulama yapacak okullar yapacakları farklı uygulamalara kurum yönetmeliklerinde yer vererek Bakanlığın izninden sonra uygularlar.

(2) (Yeniden düzenleme:RG-20/6/2017- 30102) Çeşitli kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri, uzaktan öğretim kursları, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları ile özel motorlu taşıt sürücüleri kursları için geliştirilen ve Bakanlığımızca onaylanan programlar onay tarihinden itibaren yedi yıl geçerlidir. Söz konusu programlar onay tarihinden itibaren, programı hazırlayan, uygulayan kurumlar veya sivil toplum kuruluşları tarafından altıncı yılın sonunda ve en geç bir yıl içinde değerlendirilerek geliştirilir ve tekrar onaya sunulur. Yenilenmeyen programlar iptal edilir. İptal edilen programları uygulayan kurumlarda başka programlar bulunmaması hâlinde ilgili kurum, 13 üncü madde hükümleri doğrultusunda en geç iki ay içerisinde program ilavesi yapar. İki ay içerisinde program ilavesi yapmayan kurumun, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.

(3) (Değişik:RG-8/8/2015-29439) Kurumlarda, Bakanlıkça onaylanan öğretim programları uygulanır. Meslek edindirme ve mesleki gelişim kurslarında, yetenek kurslarında, kişisel gelişim kurslarında ve hizmet içi eğitim merkezlerinde, (Ek ibare:RG-13/1/2017-29947) kurumun eğitim verdiği programa uygun, programı destekleyen yirmi ders saatini geçmeyen kurs faaliyeti dışındaki diğer etkinliklerin programları, millî eğitim müdürlüğünce uygun bulunması durumunda uygulanabilir.

(4) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurslar, uzaktan öğretim kurumları ve hizmet içi eğitim merkezlerinde öğrenci ve kursiyer başarısının tespitine ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir. Kurslar, uzaktan öğretim kurumları ve hizmet içi eğitim merkezlerinde sınavlarda başarı gösterenlere Bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerinde (MEBBİS) düzenlenen Kurs Bitirme Belgesi (EK-6) düzenlenir.

(5) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)

(6) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)

(7) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Okullarda haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve/veya (Değişik ibare:RG-23/7/2015-29423) hafta sonu kendi öğrencileri için valilik izni ile derslere takviye kursları açılabilir. (Ek cümle:RG-8/8/2015-29439)  Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Ek-4)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerde ise; kendi öğrencileri için valilik izni ile sadece hafta içi günlerinde haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında takviye kursları açılabilir.

(8) (Mülga:RG-20/6/2017- 30102) 

(9) (Ek:RG-8/8/2015-29439) (Değişik:RG-13/1/2017-29947) Özel öğretim kurslarında, kayıtlı kursiyerlere yönelik Genel Müdürlükçe onaylanan öğretim programlarında yer alan kazanımların ölçülmesi amacıyla açık uçlu soruların da yer aldığı ücretsiz seviye belirleme ve deneme sınavları sadece kurum binalarında yapılabilir. Seviye belirleme sınavları, kurumlar tarafından, kursiyerlerin gelişimini takip etmek amacıyla, eğitim döneminin başında, ortasında ve sonunda gerçekleştirilir. Sınavlar sonucunda, kursiyerlerin konulara göre başarı analizleri yapılır ve kursiyerlere geri bildirim verilir. Kursiyerlerin kişisel bilgileri ile başarı durumları, e-Yaygın modülü ve denetlemeye yetkili kişiler dışında paylaşılamaz. Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Ek-15)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerde de bu fıkra hükümleri doğrultusunda kayıtlı kursiyerlerine yönelik seviye belirleme ve deneme sınavları yapılır.

(10) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezlerine devam eden her bir öğrenci için haftalık en fazla 40 faaliyet saati planlanır. Planlama yapılırken öğrencinin en az bir sportif ve sanatsal faaliyete katılması sağlanır.