Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlama Halinde Yıllık İzin


NASIL YAPILIR?


Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlama Halinde Yıllık İzin Nasıl Hesaplanır?

İşçiler açısından daha önce çalışmakta oldukları işyerinden ayrılmaları ve sonrasında tekrar aynı yerde işe başlamaları çalışma hayatında sık karşılaşılan durumlarındandır. 

İşçinin ayrılmış olduğu işyerinden yıllık ücretli izinlerini alıp almamalarına göre ve verilen araya göre tekrar aynı yere işe girişlerinden kaynaklanan yıllık izin hakları değişecektir.

İşçi daha önceki çalışma süresinde yıllık izinlerini kullanmamış ise ücretini alması gerekir.

İşçinin daha önceki çalışma sürelerine ait kullanılmamış yıllık ücretli izni mevcut ise ve iş akdinin sonlandığı sırada bu izinlere ait ücretini almamış ise, aradan beş yıllık zamanaşımı süresi geçmemiş olmak kaydıyla ödenmemiş yıllık ücretli izne tekabül eden ücretin işçiye her hâlükârda ödenmesi şarttır. 

Yıllık İzni Haketmek için gereken bir yıllık sürenin hesabı her somut olaya göre ayrıca değerlendirilir. 

İşçi, eğer önceki sona eren iş akdinin arasından çok kısa bir süre aynı işyerinde işe başlamış ise yıllık izne hak kazanılması için gereken bir yıllık sürenin hesabı sıfırdan başlatılmalıdır. Kısa süre konusunda bir kıstas yoktur; ancak bunu “girdi çıktı yapılması”, veya girdi çıktı görüntüsünü değiştirmek amacıyla verilmiş birkaç haftalık aradan daha fazla düşünmemek gerekir. Yine de, her somut olay ayrıca değerlendirilmelidir. Kısa süreli aralarda önceki çalışma süresi  yıllık izin için gereken bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınır. 

Kullanılamayan ve işyeri değişikliği sırasında ücreti de ödenmemiş olan süreler aynı işverene bağlı yerdeki yeni işe girişte bir yıllık sürenin hesaba dahil edilir.


Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır” .


Bu maddeye göre; İşçinin bir tam yılı doldurmadığı için yıllık izne hak kazanılmadığı sürelerin, veya aynı işverene ait önceki işyerinde hakettiği halde kullanmadığı izinlerin, aynı işverene ait yeni işyerindeki çalışma sürelerine ve izinlerine eklenerek yıllık izin haklarının belirlenmesi gerekmektedir.


Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

4857 sayılı İş Kanunu 

Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi 

Madde 54 - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. 

Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır. 

İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. 

İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır. 

Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.