Yeni İş Arama İzni Kullandırma Prosedürü
Yeni İş Arama İzni Kullandırma Nedir?
İhbar süresi kullanılan, kullandırılan her türlü fesihte yeni iş arama izni vardır.
Süreksiz iş akdinin feshinde yeni iş arama izni yoktur.
Yeni iş arama izni çalışan lehine bir düzenlemedir, bu nedenle çalışan yeni iş arama izni kullanmak istemiyor olsa da daha sonra “bu dilekçeyi baskı altında imzaladım, aslında bu alacağımdan vazgeçmek niyetim yoktu, fark ücreti talep ediyorum” dememesi için mümkün olduğunca bu hak çalışana asgari zamanda olsa da kullandırılmalıdır.
Yeni iş arama iznini kullandırmamanın yaptırımı o kısma ait ücretin zamlı ödenmesidir. Yani çalışan fazla mesaide olduğu gibi hem normal ücretini alacak , hem de zam alacaktır.
Yeni iş arama izni haftanın çalışan günlerinde günde en az iki saat olarak verilir, iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapılmadan kullandırılır.
Yeni iş arama izni toplu da kullanılabilir. Bu konuda takdir ve talep hakkı işçidedir. Ancak zamanı konusunda işçinin takdir hakkı yoktur, ihbar süresinin sonunda bu hakkını toplu olarak kullanabilir. Örneğin 8 haftalık ihbar süresinin bir haftası ihbar yeni iş arama izni olarak hesaplanmış ise işçi son haftasını yeni iş arama izni olarak planlamak zorundadır. Aksi takdirde her gün iki saat şeklinde kullanacaktır.
Yeni iş arama izninin kullanma şekli ve kullanılması ile ilgili olarak mutlaka yazılı belge hazırlayınız, imzalı belge alınız.
Aldığınız ibra metnine yeni iş arama iznini kullandırdığınızı şerhediniz.
Yeni iş arama izni yıllık izin süresi ile iç içe geçmez. Yani yeni iş arama izni de, yıllık izin de ayrı ayrı çalışılmayan ancak sanki çalışılmış gibi ücreti ödenmesi gereken hallerdendir.
Devamını GörYeni İş Arama İzni Kullandırma İşlemleri Nasıl Yapılır?
İş akdi bildirimli şekilde sona ererken, kendisine ihbar süresi bildirilen çalışanın günlük iki saatten ibaret olan yeni iş arama iznini kullanması özellik arzeder. Çalışan istifa dahi etmiş olsa yeni iş arama iznin kullanma hakkı vardır.
Yeni iş arama izni, iş saatleri içinde kullandırılır.
Prosedür Adımları:
1. İhbar süresine göre çalışma günleri sayısını hesaplayıp toplam kullanılması gereken en az(aksi kararlaştırılmadıkça günde iki saat) yeni iş arama izni süresini saat ve gün olarak çalışana bildiriniz. Eğer işyerinde TİS var ise veya iş sözleşmelerinde yeni iş arama izni özel olarak düzenlenmiş ise kanuna aykırı olmamak kaydıyla bu hükümleri hatırlayınız, işten ayrılacak olan çalışana hatırlatınız.
2. Fesih ihbarını yaptıktan veya çalışanın ihbarını aldıktan sonra, çalışandan yeni iş arama iznini günlük veya toplu olarak kullanma isteği ile ilgili talep dilekçesi alınız. (Ref. Yeni iş arama izni kullanma talebi dilekçesi)
Karşılıklı anlaşmaya dayandığı sürece toplu kullanımın kesintisiz olması gerekli değildir, haftada bir gün, iki gün, ihbar süresinin son haftasında bir bütün olarak vs gibi programlar yapmanın yasal olarak bir sakıncası olmayıp, çalışanın talebi dikkate alınarak işveren ile çalışan iyi niyetle bu programı yapabileceklerdir. Bununla birlikte taraflar toplu kullanımın bölünmesini kabul etmeyebilirler. Bu durumda işçi toplu olarak kullanacağı yeni iş arama iznini işten ayrılacağı günlerden evveline programlamak zorundadır. Örneğin 8 haftalık ihbar süresinin bir haftası ihbar yeni iş arama izni olarak hesaplanmış ise işçi son haftasını yeni iş arama izni olarak planlamak zorundadır. Aksi takdirde her gün iki saat şeklinde kullanacaktır.
3. Toplu kullanmak isteyen çalışandan hangi aralıkta bu izni kullanmak isteğini netleştirmesini hatırlatarak yazılı talebe bu hususu da şerh ettiriniz.
4. Eğer yeni iş arama izni vermeyecek iseniz, bu durumu çalışana bildirerek kullanmadığı yeni iş arama iznini kanuna uygun olarak ve zamlı ödeyeceğinizi belirtiniz.
5. Yeni iş arama izni yasal sınırın altında kullandırılır ise zamlı ücret sadece kullandırılmayan kısım için hesaplanır.
6. Aldığınız ibra metnine yeni iş arama iznini kullandırdığınızı şerhediniz.
Mevzuat
Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri
Madde 10 - Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.
Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde uygulanmaz. Süreksiz işlerde, bu maddelerde düzenlenen konularda Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
Yeni iş arama izni
Madde 27- Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
Madde 59 - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.