İşletme Gereklilikleri İle İlgili Fesih


NEDİR?


İşletmesel Nedenler İle Fesih İşlemleri Nedir?

Ekonomik gerekçelerle işçi çıkartılması söz konusu ise, öncelikle fazla çalışmaların kaldırılması, işçilerin rızası alınarak çalışma sürelerinin kısaltılması, işlerin zamana yayılması kısaca feshe en son çare olarak başvurulduğunun gösterilmesinin, fesihlerin geçerliliğine büyük bir etkisi olacaktır.

Ekonomik kriz, üretimin azalması, talebin azalması gibi işyerinden kaynaklanan sebepler ile işçilerin iş akdine son verilmiş ya da verilecek ise, fesihten hemen önce veya sonra işten çıkartılan işçilerin yerine işçi alınmaması gerekir. Bu durumda sebebin haklı olduğunu izah etmek çok güç olur.

İşyerinin devredilmesi, işçinin sözleşmesinin feshedilmesi için, ne haklı ne de geçerli bir sebeptir. 

Birden fazla şubesi veya mağazası olan işletmenin, bunlardan birini kapatması, işçilerin işlerine son verebilmek için tek başına geçerli bir sebep oluşturmaz

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İşletmesel Nedenler İle Fesih İşlemleri Nasıl Yapılır?

Günlük iş akışında işverenin 18. maddeye  göre işletmenin, işyerinin veya  işin gereklerinden kaynaklanan bir  fesih hakkını kullanmak istemesi halinde prosedür  başlamaktadır. Bu durum bir teknoloji değişikliği, ekonomik nedenler, başka bir şehre taşınma gibi pek çok işletmesel neden olabilir. 

1. İşverence hangi  fesih gerekçesi  kullanılmak isteniyor  ise  bu  durumu  izah eden  ve  feshi kararlaştıran yazılı  bir  ilgili   organ(yönetim kurulu, müdürler kurulu veya şahıs işletmelerinde işletme sahibi) kararı alınır. (Ref. işletmesel karar alma prosedürü ), İşletmesel Kararlar Örnekleri nden işletme gereklilikleri ile fesih sonucunu doğranları inceleyiniz. 

2. İlgili  organ kararı üzerine  personel işleri ile görevli birim, ilgili departman amirleri, işyerinde fesihlere karar veren en üst düzey yetkililerce  iş akitleri  feshedilecek  personel tespit edilir. (Konuyla ilgili uyarıları muhakkak okuyunuz ve fesih kapsamındaki personelin seçiminde uyarıları dikkate alınız)

3. Konuyla ilgili  fesih bildirimi hazırlanarak tebliğ edilir. İş akdine son verilmesi kararı verilmesinin ardından işçiye fesih nedeninin açık ve kesin olarak yazıldığı, ilgili işletmesel kararın tarih ve sayısı gibi  bilgilerin yer aldığı  işletmesel nedenlerle  fesih bildiriminin huzurda olması halinde imzasına, huzurda olmaması veya imzadan imtina etmesi halinde noter kanalı ile işçiye gönderilmesi gereklidir. (Ref. Tebligat yapma Prosedürü)

4.  Fesih bildirimini doğru olarak yaptıktan sonra aşağıdaki soruların cevaplarına göre  bordrosunu  hazırlayınız.

  • Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı dışında (zira bu iki kalemden kıdem tazminatı kesindir, ancak ihbar tazminatı ihbarlı fesih olup olmamasına göre ödenebilir) ayrıca başkaca bir ad altında tazminat vermek istiyor musunuz? Cevabınız Evet ise bordroya ekleyiniz.
  • Yıllık izinlerinin tümünü kullandı mı? Kullanmadı ise bakiye izin süresine göre ücretini hesaplayarak bordroya dahil ediniz.
  • Ücret alacağı bakiyesi var mı? Var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • Ulusal bayram, genel tatil,hafta tatili vs. çalışması var mı, var ise bakiye alacağı var mı? Bakiye alacağı var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • Fazla mesai var mı? Yok mu? Var ise bakiye fazla mesai alacağı var mı? Var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • İş akdi boyunca kendisine özlük hakkı adı altında ödenmiş ve kıstel esasla da olsa ödenmesi gereken bir tutar var mı? (ikramiye, prim vb)
  • İşverenliğinize borcu olup olmadığını tespit ediniz. 
  • Üçüncü şahıslara olan borcu sebebiyle devam eden maaş haczi olup olmadığını tespit ediniz. 

5. Bu soruların cevaplarını araştırarak özlük hakları ve kıdem tazminatı ve somut olaya göre ödenmesi sözkonusu ise ihbar tazminatı için  bordroyu doğru olarak oluşturunuz. (Varsa) borçları için mahsup edilecek  dolayısıyla çalışana ödenecek nihai tutarı hesaplayınız. 

6. Çalışandan işe girişi sırasında zimmetlenen işyeri araç-gereçleri ve işyeri kimliğini geri alınız, devir teslimin yapıldığına dair tutanak imzalatınız. (Ref: Devir teslim prosedürü)

7. Çalışana hazırlamış olduğunuz bordro ve varsa ödeme planını imzalatınız. İmzalamaz ise imzadan imtina prosedürünü işletiniz. (Ref.İmzadan imtina prosedürü ) Bordro ve ilgili evrakı  imzalamasa dahi hakettiğini hesapladığınız ödemeleri usulünce gerçekleştiriniz. 

8. İbranameyi hazırlayınız ve çalışana 30 gün sonra gelip imzalamasını hatırlatınız.(Ref. İş İlişkisi Sona Ererken İbra Alma prosedürü)

9. Çalışma belgesini hazırlayınız (Ref. Çalışma Belgesi Verme Prosedürü),  çalışana veriniz.

10. İşten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün içinde SGK ‘ya bildirim yapınız. (Ref. İşten Ayrılma)

11. Hazırladığınız ve çalışana imzalattığınız veya çalışanın imzalamadığı evrak için hazırladığınız imzadan imtina tutanakları ile birlikte her türlü evrakın birer örneğini özlük dosyasında saklayınız.


 

İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Süreli fesih

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.

Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

Feshin geçerli sebebe dayandırılması

Madde  18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan  işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/2 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İşyeri sendika temsilciliği yapmak.

c) Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak. (1)

d) Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.

e) 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.

f) Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.

İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

İşletmenin  bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında  bu madde,  19 ve  21 inci maddeler  ile  25 inci  maddenin son fıkrası  uygulanmaz.


Sözleşmenin feshinde usul


Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  altı işgünü içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

 Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Birleşme Sonrası İşletmesel Gereklilik Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği

E-STORE

Birleşme Sonrası İşletmesel Gereklilik Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışanın Ücretsiz İzni Kabul Etmemesi Üzerine İşletme Gereklilikleri Sebebiyle İşverenin Geçerli Fesih Örneği

E-STORE

Çalışanın Ücretsiz İzni Kabul Etmemesi Üzerine İşletme Gereklilikleri Sebebiyle İşverenin Geçerli Fesih Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Ekonomik Durgunluk İşlerin Azalması Sebebiyle Geçerli Nedenle İş Akdinin Feshi

E-STORE

Ekonomik Durgunluk İşlerin Azalması Sebebiyle Geçerli Nedenle İş Akdinin Feshi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Ekonomik Kriz Sebebiyle Geçerli Nedenle İş Akdinin Feshi

E-STORE

Ekonomik Kriz Sebebiyle Geçerli Nedenle İş Akdinin Feshi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşletme Gereklilikleri Nedeniyle Çalışma Şartlarında/İş İlişkisinde Değişiklik Çalışan Anket Formu

E-STORE

İşletme Gereklilikleri Nedeniyle Çalışma Şartlarında/İş İlişkisinde Değişiklik Çalışan Anket Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşletmenin Pazar Kaybı Yaşaması Mali Sıkıntılar Nedeniyle İş Sözleşmesi Fesih Örneği

E-STORE

İşletmenin Pazar Kaybı Yaşaması Mali Sıkıntılar Nedeniyle İş Sözleşmesi Fesih Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşletmesel Gereklilikler Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği (Özel Bir Nedene Dayalı)

E-STORE

İşletmesel Gereklilikler Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği (Özel Bir Nedene Dayalı) FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşletmesel Gereklilikler Sebebiyle Ücretsiz İzin Teklifi Anket Formu

E-STORE

İşletmesel Gereklilikler Sebebiyle Ücretsiz İzin Teklifi Anket Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyerinde Çalışma Saatlerinin Azaltılması ve Görev Değişkliği Çalışan Anket Formu

E-STORE

İşyerinde Çalışma Saatlerinin Azaltılması ve Görev Değişkliği Çalışan Anket Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyerinde Teknoloji Değişikliği & İşletmesel Gereklilik Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği

E-STORE

İşyerinde Teknoloji Değişikliği & İşletmesel Gereklilik Sebebiyle Geçerli Fesih Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyerinin Taşınması Gerekçesiyle İşletmesel Gereklilik Sebepli İşverenin Geçerli Fesih Örneği

E-STORE

İşyerinin Taşınması Gerekçesiyle İşletmesel Gereklilik Sebepli İşverenin Geçerli Fesih Örneği FORMUNU İNDİR

E-STORE