Haklı Nedenle ve 1475 Sayılı Yasanın 14 Maddesine Göre Fesih Örnekleri
Haklı Nedenle ve 1475 Sayılı Yasanın 14 Maddesine Göre Fesih Nasıl Yapılır?
Fesih dilekçesini doğru olarak vermek işçinin sorumluluğudur. Ne var ki, eğer konuyla ilgili ihtilaf yaşanır ise işverenin bilgisiz olması muhtemel işçiyi iyiniyetle uyarıp uyarmadığına bakılması gerekecektir. Bu nedenle, dilekçenin usulüne uygun olup olmadığını ve gerekli olur ise işçiyi uyarmak bakımından usulüne uygun dilekçenin örneğinin verilmesi uygun görülmektedir.
İşçi tarafında haklı nedenle tazminatlı evlilik sebebiyle fesih örnekleri için tıklayınız.
İşçi tarafından haklı nedenle tazminatlı askerlik sebebiyle fesih örnekleri için tıklayınız.
İşçi tarafından haklı nedenle tazminatlı emeklilik sebebiyle fesih örnekleri için tıklayınız.
İşçi tarafından haklı nedenle tazminatlı sağlık sebebiyle fesih örnekleri için tıklayınız.
İşçi tarafından haklı nedenle tazminatlı ahlaki sebeblerle fesih örnekleri için tıklayınız.
İşçi tarafından haklı zorlayıcı sebeblerle fesih örnekleri için tıklayınız.
Ücretin Gerektiği Gibi Hesaplanmaması ve Ödenmemesi Haklı Fesih Örnekleri
İş ilişkisinin zayıf tarafı işçidir, işçinin emeğinin karşılığı ise ücret olup, işçinin koruması ilkesinin gereği olarak da ücretin doğru ve zamanında ödenmesi sağlanmaya çalışılır.
Ücretin gerektiği gibi hesaplanması ve ödenmesi iş şartlarını bir parçası olduğu kadar, iş görme ediminin yegane karşılığı olan ücretin de bir güvencesidir. Bu nedenle ücreti gerektiği gibi hesaplamayan ve ödemeyen işverenin işçisi tarafından böyle bir feshe muhatap tutulabileceğini unutmaması gerekir.
İşçinin bu hakkını kullanması, kullanacağı form dilekçe işverenin sorumluluğunda olmamakla birlikte işçinin işverene gönderebileceği evrak hakkında fikir vermek ve doğruluğunun denetlenmesi bakımından örneği incelemeniz faydalı olacaktır.
Örnek için tıklayınız.
İş Şartlarının Uygulanmaması Haklı Fesih
Bu hal çalışma şartları uygulanmazsa işçiye fesih hakkı veren bir haldir. İş Kanunu'nun 24/II-f maddesi gereğince işçilerin haklarının korunduğu başka bir haklı fesih halidir.
Bu hal düzenlenme şekliyle sadece parça başı ücret halini kapsamakta gibi görünse de, Yargıtay anlayış ve uygulaması, sadece bu hale özgü değil, iş ilişkisinin her türlü şartının uygulanmaması şeklinde belirginleşmiştir. Dolayısıyla sadece ücret değil geniş anlamda çalışma şartları uygulanmayan bir halde işverenin işçisi tarafından böyle bir feshe muhatap tutulabileceğini unutmaması gerekir.
İşçinin bu hakkını kullanması, kullanacağı form dilekçe işverenin sorumluluğunda olmamakla birlikte işçinin işverene gönderebileceği evrak hakkında fikir vermek ve doğruluğunun denetlenmesi bakımından örneği incelemeniz faydalı olacaktır.
Örnek için tıklayınız.
Devamını Gör